Kreatív foglalkozások

Kreatív

Minden munka igényel bizonyos fokú kreativitást. Valamennyien szembesülünk munkánk során olyan problémákkal, melyek megoldásához kíváncsiság, önbizalom, absztrakt gondolkodás, intellektuális aktivitás szükséges. Ezek a kreatív emberek személyiségjegyei.

Kreatív foglalkozások ismérvei

A kreativitás mértéke tág határok között változhat. Az úgynevezett „kreatív munkák”, amelyek valamilyen új alkotás (pl.: film, alternatív színházi darab, reklámgrafika, számítógépes alkalmazás vagy játék stb.) létrehozására irányulnak, nagy fokú kreativitást igényelnek, de technikai tudást is.

A kreatív munkák általában nagy fokú szabadsággal járnak. Ritkán várják el a 9-től 5-ig tartó munkaidőt. Sok esetben magunk határozhatjuk meg a munkavégzés helyét és idejét. Dolgozhatunk otthonról, egy kávézóból vagy akár a strandról. Gyakran hozhatunk önálló döntéseket, és magunk állíthatjuk össze a napirendünket.

A kreatív munkavégzés sok esetben csapatmunkát jelent, melynek során az erők egyesítésével létrejött szinergikus hatások segítségével rendkívüli eredményeket érhetünk el.

Az alábbiakban áttekintünk néhány lehetséges példát kreatív karrierútra.

Jól ismert kreatív karrierutak

A lakberendezői munka azoknak való, akik rendelkeznek a harmonizáló színek és anyagok különböző terekhez történő illesztésének képességével. Be kell rendezni a helyiséget – természetesen határidőre, a költségvetésen belül maradva és a megbízó elvárásainak megfelelő módon.

A grafikus olyan alkotásokat készít, melyek megfogják a néző szemét. Az általuk tervezett képek és hátterek számos médiumban kerülhetnek felhasználásra. Rajzolás, festés, vázlatkészítés, animáció készítéséhez szükséges készségekkel kell rendelkezni.

A professzionális fényképészeknek egyaránt jártasnak kell lenniük a termék-, esemény- és portréfényképezésben. Képkészítési adottságaikat igénylik az újságok, magazinok, fajsúlyos tartalmú weblapok és hirdetési ügynökségek is.

A filmkészítőnek jó szeme van a részletekhez, jó a vizuális történetmesélésben, megírandó scriptek, leforgatandó jelenetek megtervezésében. Hosszú órák várják, ami alatt tökéletesre csiszolhatja az alkotását.

Egyes emberek rendelkeznek annak a képességével, hogy a világot olyan módon lássák, amely kiemeli annak szépségét és különlegességét. Ha egy vizuális művész bemegy egy üres szobába, akkor a lehetőségeket fogja látni benne. Kamerát használ az ezer szóval is felérő képek felvételéhez.

A videósnak stúdióminőségű videókat kell készítenie. Ezek lehetnek kreatívok és szórakoztatóak, vagy komolyak és üzletiek. Általában olyan cégek alkalmaznak videósokat, amelyek képzési célokra készítenek filmeket vagy vállalati videókat.

A videófelvétel és videóposztolás technikai vonatkozásainak ismeretén túl világítási, beállítási és háttérválasztási tudás tehet alkalmassá egy ilyen karrierre.

A szövegíró könnyen ír szövegeket, pl. amelyek eladnak dolgokat. A hirdetések és a prospektusok tele vannak olyan mondatokkal, melyeket szövegírók készítettek. A vállalatok éves jelentései hasonlóképpen. A szövegírók készítik a hirdetések és kereskedelmi anyagok szöveges részét is, amellyel vizuális és zenei részeket egészítenek ki. Képesnek kell lenniük arra, hogy írásaikat különböző célcsoportokhoz adaptálják.

Kreatív vénájú üzletemberek számára vonzó lehet a marketingvezető pozíció. Ebben a munkakörben kreatív ügynökségekkel, piackutatókkal, grafikusokkal, nyomdákkal, PR-cégekkel és egyéb hasonló beszállítókkal kell együttműködni.

Divatos kreatív állások

A speciáliseffektus-készítőnek naponta kell első ránézésre lehetetlennek tűnő jeleneteket megvalósítania. Jellemző eszközei miniatűr modellek, animálható elektronikus robotok és elsősorban számítógép készítette képek.

Ezekkel készít olyan jeleneteket, eseményeket vagy figurákat, melyeket túl veszélyes, vagy túl költséges lenne a valóságban felvenni. Film- és tv-társaságoknak, vagy erre specializálódott vizuáliseffektus-készítő cégeknek dolgozik.

Mivel életünket egyre inkább betölti okostelefonunk, mind nagyobb a kereslet az olyan mobilalkalmazás-fejlesztők iránt, akik új és innovatív mobilalkalmazásokat képesek készíteni.

Ez a munka a kreatív gondolkodásmód mellett jó elemző- és problémamegoldó készségeket, valamint programozói ismereteket igényel. Fontos a különböző programnyelvek és platformok ismerete is.

A webdesigner álláshoz a technikai készségeken túl kreativitás és a felhasználói interfész követelményeinek alapos ismerete is szükséges. Ez tesz képessé lebilincselő grafikák készítésére.

2016-ban több mint 24 milliárd videójátékot adtak el az USA-ban. A videójáték-designerek kulcsszerepet töltenek be az új játékok koncepciójának kifejlesztésében. Új világokat, helyszíneket és történeteket találnak ki. Szorosan együtt kell működniük a valódi programozást végző fejlesztőkkel.

A filmesek és videógyártók azoknak az animátoroknak a munkáját fogják igényelni, akik animáció készítése útján tudják kreatív ötleteiket megvalósítani.

Az animátor olyan alkotó, aki az animációs film szereplőinek, mozgó tárgyainak mozgási stílusát, karakterét, tempóját skiccekben lerajzolva tervezi meg. Rendelkeznie kell pl. Adobe Photoshop-, Maja- vagy ZBrush-tudással.

Néhány további kreatív foglalkozás

A művészeti vezetők zenekarok, színházi társulatok és művészeti fesztiválok számára dolgoznak. Kreatív emberekkel, gyakran művészekkel együttműködve kell pénzügyi és adminisztratív felelősség birtokában segíteniük művészeti események látogatottságának a növelését.

A concept artistok a huszadik század hetvenes éveiben létrejött neoavantgardista irányzat képviselői, akik elgondolása szerint a műalkotásokat nem kell létrehozni, elegendő terveiket, leírásaikat dokumentálni, s a befogadó elképzelheti magának a kész művet.

Az építésztechnikus vizuális művészi készségeit és kreativitását használja bármilyen típusú kép tervezéséhez.

Ha ehhez számítógépes grafikai tervezőkészség társul, akkor a hirdetési ügynökségek, marketingcégek, ingatlanfejlesztők és -forgalmazók, divatházak vagy egyéb olyan cégek alkalmazzák őket, ahol folyamatosan grafikákat kell készíteni.

Kreatív munkák bőségesen állnak rendelkezésre. Hiába bánik azonban valaki mesterien a kamerával vagy tud úgy írni, mint Shakespeare, a kreatív karrier ennél többet követel.

A kreatív munkát végzőknek ki kell fejleszteniük magukban a fegyelmet. Azok a bohémek, akik nem törődnek azzal, hogy pontosan jelenjenek meg, amikor szükséges, vagy a primadonnák, akik állandóan igénylik a reflektorfényt, nem élnek meg ezen a pályán.

További írások:

Mellékjövedelem

Mellékjövedelem

Ma már egyre szélesebb paletta áll rendelkezésünkre, ha kiegészítő jövedelemre van szükségünk a főállásunkból származó fizetés mellé. Önnek szól az írás, ha éppen mellékjövedelmet keres.
mlm-karrier

MLM karrier

A multilevel marketing vagy más néven MLM, egy a választható szakmai életutak közül. Ön hogyan van ezzel a típusú karrierúttal? Ismeri a lehetőségeket, volt már tapasztalata benne? Esetleg tervezi, hogy kipróbálja?
Kreatív-karrier

Kreatív foglalkozások

A cikkben áttekintünk néhány lehetséges példát kreatív karrierútra. Ha érdeklik a kimondottan kreatív foglalkozások, akkor önnek szól ez az írás!
Ezoterikus foglalkozások

Ezoterikus foglalkozások

Vonzza az ezotéria vagy az alternatív gyógyászat? Szeretné tudni, hogy ezzel vajon hogyan lehet pénzt is keresni? Összegyűjtöttük a 20 legismertebb ezoterikus foglalkozást.
Automatizáció-hatása-a-munkaerőpiacra

Automatizáció hatása a munkaerőpiacra

A MGI kutatása szerint az automatizálás komoly hatással lesz a munkaerőpiacra. Egyes iparágakban jelentősen csökkenhet majd a munkahelyek száma, míg új munkahelyek jönnek létre. Tudja meg melyek a kialakuló szakmák!
Karriermúzsa-első2018

Portfóliókarrier

Portfólió- vagy párhuzamos karriernek nevezzük, amikor többféle részmunkaidős munkát végzünk párhuzamosan, vagy több rövid ideig tartó megbízásunk van egymás után. Tudjon meg többet erről a modern karriermodellről.
Fizetésemelés kérése

Fizetésemelés kérése

Fizetésemelést kérni a legtöbb embernek frusztráló érzés. Ha ez önnek is gondot okoz, akkor a cikkből megtudhatja hogyan készüljön fel és időzítse jól a megbeszélést, nem utolsó sorban miként tárgyaljon profin.
Újrakezdés

Újrakezdés

Nézzünk szembe a tényekkel: az élet teremthet váratlan helyzeteket, amikor hosszabb ideig munka nélkül maradunk. A cikk arról szól, hogyan készüljünk fel arra, hogy ismét munkába állunk.
Sikeres álláskeresés kulcsa

Álláskeresés

A cikk arról szól, hogyan találja meg azt az állást, ami célt, értelmet és nagy megelégedettséget ad majd önnek.