Ezoterikus foglalkozások

Ezoterikus foglalkozások

Ahogyan a spirituális szemlélet egyre inkább teret nyer a világban, úgy a munka világában is egyre több a spirituális szemléletből fakadó ezoterikus foglalkozás.

Fontos önnek, hogy olyannal keressen pénzt, ami a lelkiségével összhangban van?

Vonzza az ezotéria vagy az alternatív gyógyászat? Szeretné tudni, hogy ezzel vajon hogyan lehet pénzt is keresni?

Erre keressük a választ ebben az írásban. Sokáig tartotta magát az a szemlélet, hogy az ezoterikus tevékenységgel nem lehet pénzt keresni. Hobbiszinten jól el lehet velük lenni, de ennél sokkal többet nem érdemes várni tőlük. Ma már, ha körbenézünk a mai szolgáltatási szektorban, azt láthatjuk, hogy egyre többen vannak olyanok, akik mégis ilyen típusú munkával fedezik anyagi szükségleteiket. És egyre szélesebb körű szolgáltatásokat kínálnak.

Mielőtt jobban elmélyülünk a témában, nézzük meg, mit is jelent pontosan az ezotéria fogalma.

Titkos tanok régen és ma

Az ember az idők kezdete óta választ keres élete nagy kérdéseire. Az ezotéria a gyűjtőneve azoknak „a titkos, rejtett, okkult tanok”-nak, amelyek magukban foglalják a válaszokat.

Az ezoterikus tanok évszázadokig csak egy bizalmas csoport beavatottjai számára voltak ismeretesek. A múlt században változott ez meg, az ezotéria újrafelfedezésével, elsősorban az 1960-as évektől kibontakozó New Age (Új Korszak) mozgalommal.

Az ezoterikus tanok jelenleg virágkorukat élik a nyugati civilizációban, és a sok követő közül egyre többen választanak munkát maguknak erről a területről.

De vajon, az ezotéria mely területei kínálnak jövedelmező álláslehetőséget?

20 legismertebb ezoterikus foglalkozás

Ha ezotéria, vagy annak határterületein szeretnénk munkát vállalni, számos lehetőség közül választhatunk. A legismertebbek ezek közül:

1. Akupunktúrás gyógyító
2. Fitoterapeuta
3. Tarot-kártya jós
4. Jógaoktató
5. Harcművész instruktor
6. Tai-csi mester
7. Tenyérjós
8. Asztrológus
9. I Ching tanító
10. Médium
11. Hipnotizőr
12. Masszázsterapeuta
13. Csontkovács
14. Reiki gyógyító
15. Aromaterapeuta
16. Hangterapeuta
17. Ajurvédikus doktor
18. Feng Shui szakember
19. Dúla
20. Homeopátiás doktor

A listában szereplő foglalkozásokra a Linkedinen az egész világra végzett lekérdezés szerint összesen közel 15 ezer állásajánlatot találtunk. Ez az összes álláskeresés (28 800 000) 0,06%-a.

A három legkeresettebb állás a homeopátiás doktor (10 832, 79%), a jógaoktató (925, 7%) és a csontkovács (693, 5%) volt. Ez a három állás adta az ezoterikus keresések 91%-át.

Az utolsó hat kategória (asztrológus, aromaterapeuta, hangterapeuta, tenyérjós, tarot-kártya jós és I Ching tanító) mindegyike 0,1% alatti eredményt jelzett, összesített eredményük sem érte el a 0,15%-ot.

Hazai körkép

Magyarországon még nem jellemző az ezoterikus állások meghirdetése. Ha netán mégis előfordul, akkor az elsősorban masszőri állásokat jelent, és ezeknek a különböző típusait.

A különböző alternatív gyógymódokat végző munkatársak a tanfolyam elvégzését követően valószínűleg vagy maradtak az adott központ munkatársaként dolgozni, vagy egyénileg építik fel saját klientúrájukat.

Jellemző az is, hogy először hobbiként tanulják ki az adott szakmát, és kezdik el azt egy szűk – leginkább ismerősi/baráti – körben gyakorolni, az eredeti foglalkozásuk és munkavégzésük mellett, kiegészítésként.

Majd ebből lépnek tovább saját vállalkozásba, ha a kellő tapasztalattal, kezdő klientúrával és a vállalkozás indításához szükséges anyagi és egyéb feltételekkel legalább egy minimális szinten rendelkeznek.

Hogyan vágjon bele, ha ön is ezen a területen szeretne elhelyezkedni?

Először is térképezze fel, hogy az ezotéria mely területei érdeklik önt. Lehet, hogy egy területhez több foglalkozás is kapcsolódik, például a masszázsterápiák közül választhat a nyugati és a keleti módszerekből.

Ha szeret kártyákkal dolgozni, nem csak a tarot az egyedüli lehetőség. Az is lehet, hogy akár több terület is érdekli, csak még nem tudott dönteni, hogy melyikbe vágjon bele. Például szereti az érintésterápiákat, az aromaterápiát és a dúlaságot is.

Ha mindez megvan, nézze meg, hogyan tudná a leginkább a saját egyéniségére szabni, majd hivatásszerűen gyakorolni ez(eke)t a tevékenysége(ke)t.
Sokan kombinálják a különböző módszereket, amelyeket megtanultak, vagy több mindenhez értő gyógyítókként pozicionálják magukat. Nézze meg, hogy önt merre vezetik az elképzelései és adottságai!

A következő lépésben gyűjtsön minél több információt a kiválasztott, az önhöz leginkább közel álló ezoterikus foglalkozásokról. Az internet hatalmas forrás mindehhez, melyek mellett a könyvek, tanfolyamok is a lehetőségek gazdag tárházát kínálják.

Szerezzen képesítést az ön által kiválasztott területeken

Ma már sokkal inkább a bőség zavarával áll szemben itt is. No meg az sem mindegy, hogy milyen színvonalat nyújtanak, és milyen képesítést adnak a képzés elvégzéséről. Érdemes körültekintően és türelemmel kiválasztani azt, hogy hol tanul és hova költi el a pénzét.

Gyakoroljon, gyakoroljon, gyakoroljon! Nincs jobb módja a tanulásnak és a jó szakemberré válásnak, mint gyakorolni és figyelni magunkat. Akár már a képzés bizonyos fázisában is elkezdhet gyakorolni barátokon, családtagokon, illetve munkatársakon.

Hogy ezután mivé növi ki magát az ön életében ez a tevékenység, az már csak öntől, az elhivatottságától, a szándékától, a megvalósító erejétől és a kitartásától függ.

További írások:

Önéletrajz-minta-pályakezdőknek

Ingyenes önéletrajz minta pályakezdőknek

Az első önéletrajz megírása pályakezdőként gyakran komoly kihívást jelent. Ebben az ingyenesen letölthető önéletrajz-minta megbízható iránymutatóként szolgálhat.
Karrier-és--mesterséges-intelligencia

Mesterséges intelligencia hatása a karrierünkre

Hörömpöli-Tóth Levente beszélget Kránitz Éva vezetőfejlesztési és karriertanácsadóval arról, hogy milyen hatása lesz a mesterséges intelligenciának a karrierünkre.
Munkát-keres

Munkát keres?

Munkát keres? A következőkben olyan weboldalakat mutatok be tematikusan, amelyeket érdemes lehet megismerni, akár ki is próbálni.
Passzív-jövedelem

Passzív jövedelem

A cikk arról szól, hogyan tehet szert passzív jövedelemre. 12 online üzleti ötlet a droppshippingtől a könyvértékesítésig.

Kapcsolatépítés

Nehézségei vannak a kapcsolatépítéssel? Íme négy mítosz, amely akadályozhatja, hogy sikeres legyen benne.
Telefonos-elsőkörös-interjú

Telefonos első körös állásinterjú

Hogyan készüljön fel a telefonos elsőkörös interjúra? Hogyan mutassa be magát profin? Mit mondjon a motivációjáról? Fizetési igényéről?
Emberközpontú-munkavégzés

Emberközpontú munkavégzés

Karrierünk szempontjából fontos, hogy ismerjük azokat a humán trendeket, amelyek befolyásolják a szervezeteket, ahol dolgozunk vagy dolgozni szeretnénk a jövőben. A Deloitte tanácsadó cég 2021-es humántőke-kutatásának összefoglalóját olvashatja itt dióhéjban.
Karrierváltás

Ideje karriert váltani?

Eljött az idő, hogy olyan értelmes munkát végezzen, amiért őszinte lelkesedéssel kel ki reggelente az ágyból? Itt tippeket kaphat ahhoz, hogyan találja meg.
Hogyan-dolgozzunk-otthonrol

Hogyan dolgozzunk otthonról

Otthonról dolgozni lehet áldás és átok egyaránt. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy miként használja ki az előnyeit anélkül, hogy beleesne a távmunka vagy a szabadúszó létforma buktatóiba.