Ezoterikus foglalkozások

Ezoterikus foglalkozások

Ahogyan a spirituális szemlélet egyre inkább teret nyer a világban, úgy a munka világában is egyre több a spirituális szemléletből fakadó ezoterikus foglalkozás.

Fontos önnek, hogy olyannal keressen pénzt, ami a lelkiségével összhangban van?

Vonzza az ezotéria vagy az alternatív gyógyászat? Szeretné tudni, hogy ezzel vajon hogyan lehet pénzt is keresni?

Erre keressük a választ ebben az írásban. Sokáig tartotta magát az a szemlélet, hogy az ezoterikus tevékenységgel nem lehet pénzt keresni. Hobbiszinten jól el lehet velük lenni, de ennél sokkal többet nem érdemes várni tőlük. Ma már, ha körbenézünk a mai szolgáltatási szektorban, azt láthatjuk, hogy egyre többen vannak olyanok, akik mégis ilyen típusú munkával fedezik anyagi szükségleteiket. És egyre szélesebb körű szolgáltatásokat kínálnak.

Mielőtt jobban elmélyülünk a témában, nézzük meg, mit is jelent pontosan az ezotéria fogalma.

Titkos tanok régen és ma

Az ember az idők kezdete óta választ keres élete nagy kérdéseire. Az ezotéria a gyűjtőneve azoknak „a titkos, rejtett, okkult tanok”-nak, amelyek magukban foglalják a válaszokat.

Az ezoterikus tanok évszázadokig csak egy bizalmas csoport beavatottjai számára voltak ismeretesek. A múlt században változott ez meg, az ezotéria újrafelfedezésével, elsősorban az 1960-as évektől kibontakozó New Age (Új Korszak) mozgalommal.

Az ezoterikus tanok jelenleg virágkorukat élik a nyugati civilizációban, és a sok követő közül egyre többen választanak munkát maguknak erről a területről.

De vajon, az ezotéria mely területei kínálnak jövedelmező álláslehetőséget?

20 legismertebb ezoterikus foglalkozás

Ha ezotéria, vagy annak határterületein szeretnénk munkát vállalni, számos lehetőség közül választhatunk. A legismertebbek ezek közül:

1. Akupunktúrás gyógyító
2. Fitoterapeuta
3. Tarot-kártya jós
4. Jógaoktató
5. Harcművész instruktor
6. Tai-csi mester
7. Tenyérjós
8. Asztrológus
9. I Ching tanító
10. Médium
11. Hipnotizőr
12. Masszázsterapeuta
13. Csontkovács
14. Reiki gyógyító
15. Aromaterapeuta
16. Hangterapeuta
17. Ajurvédikus doktor
18. Feng Shui szakember
19. Dúla
20. Homeopátiás doktor

A listában szereplő foglalkozásokra a Linkedinen az egész világra végzett lekérdezés szerint összesen közel 15 ezer állásajánlatot találtunk. Ez az összes álláskeresés (28 800 000) 0,06%-a.

A három legkeresettebb állás a homeopátiás doktor (10 832, 79%), a jógaoktató (925, 7%) és a csontkovács (693, 5%) volt. Ez a három állás adta az ezoterikus keresések 91%-át.

Az utolsó hat kategória (asztrológus, aromaterapeuta, hangterapeuta, tenyérjós, tarot-kártya jós és I Ching tanító) mindegyike 0,1% alatti eredményt jelzett, összesített eredményük sem érte el a 0,15%-ot.

Hazai körkép

Magyarországon még nem jellemző az ezoterikus állások meghirdetése. Ha netán mégis előfordul, akkor az elsősorban masszőri állásokat jelent, és ezeknek a különböző típusait.

A különböző alternatív gyógymódokat végző munkatársak a tanfolyam elvégzését követően valószínűleg vagy maradtak az adott központ munkatársaként dolgozni, vagy egyénileg építik fel saját klientúrájukat.

Jellemző az is, hogy először hobbiként tanulják ki az adott szakmát, és kezdik el azt egy szűk – leginkább ismerősi/baráti – körben gyakorolni, az eredeti foglalkozásuk és munkavégzésük mellett, kiegészítésként.

Majd ebből lépnek tovább saját vállalkozásba, ha a kellő tapasztalattal, kezdő klientúrával és a vállalkozás indításához szükséges anyagi és egyéb feltételekkel legalább egy minimális szinten rendelkeznek.

Hogyan vágjon bele, ha ön is ezen a területen szeretne elhelyezkedni?

Először is térképezze fel, hogy az ezotéria mely területei érdeklik önt. Lehet, hogy egy területhez több foglalkozás is kapcsolódik, például a masszázsterápiák közül választhat a nyugati és a keleti módszerekből.

Ha szeret kártyákkal dolgozni, nem csak a tarot az egyedüli lehetőség. Az is lehet, hogy akár több terület is érdekli, csak még nem tudott dönteni, hogy melyikbe vágjon bele. Például szereti az érintésterápiákat, az aromaterápiát és a dúlaságot is.

Ha mindez megvan, nézze meg, hogyan tudná a leginkább a saját egyéniségére szabni, majd hivatásszerűen gyakorolni ez(eke)t a tevékenysége(ke)t.
Sokan kombinálják a különböző módszereket, amelyeket megtanultak, vagy több mindenhez értő gyógyítókként pozicionálják magukat. Nézze meg, hogy önt merre vezetik az elképzelései és adottságai!

A következő lépésben gyűjtsön minél több információt a kiválasztott, az önhöz leginkább közel álló ezoterikus foglalkozásokról. Az internet hatalmas forrás mindehhez, melyek mellett a könyvek, tanfolyamok is a lehetőségek gazdag tárházát kínálják.

Szerezzen képesítést az ön által kiválasztott területeken

Ma már sokkal inkább a bőség zavarával áll szemben itt is. No meg az sem mindegy, hogy milyen színvonalat nyújtanak, és milyen képesítést adnak a képzés elvégzéséről. Érdemes körültekintően és türelemmel kiválasztani azt, hogy hol tanul és hova költi el a pénzét.

Gyakoroljon, gyakoroljon, gyakoroljon! Nincs jobb módja a tanulásnak és a jó szakemberré válásnak, mint gyakorolni és figyelni magunkat. Akár már a képzés bizonyos fázisában is elkezdhet gyakorolni barátokon, családtagokon, illetve munkatársakon.

Hogy ezután mivé növi ki magát az ön életében ez a tevékenység, az már csak öntől, az elhivatottságától, a szándékától, a megvalósító erejétől és a kitartásától függ.

További írások:

Mellékjövedelem

Mellékjövedelem

Ma már egyre szélesebb paletta áll rendelkezésünkre, ha kiegészítő jövedelemre van szükségünk a főállásunkból származó fizetés mellé. Önnek szól az írás, ha éppen mellékjövedelmet keres.
mlm-karrier

MLM karrier

A multilevel marketing vagy más néven MLM, egy a választható szakmai életutak közül. Ön hogyan van ezzel a típusú karrierúttal? Ismeri a lehetőségeket, volt már tapasztalata benne? Esetleg tervezi, hogy kipróbálja?
Kreatív-karrier

Kreatív foglalkozások

A cikkben áttekintünk néhány lehetséges példát kreatív karrierútra. Ha érdeklik a kimondottan kreatív foglalkozások, akkor önnek szól ez az írás!
Ezoterikus foglalkozások

Ezoterikus foglalkozások

Vonzza az ezotéria vagy az alternatív gyógyászat? Szeretné tudni, hogy ezzel vajon hogyan lehet pénzt is keresni? Összegyűjtöttük a 20 legismertebb ezoterikus foglalkozást.
Automatizáció-hatása-a-munkaerőpiacra

Automatizáció hatása a munkaerőpiacra

A MGI kutatása szerint az automatizálás komoly hatással lesz a munkaerőpiacra. Egyes iparágakban jelentősen csökkenhet majd a munkahelyek száma, míg új munkahelyek jönnek létre. Tudja meg melyek a kialakuló szakmák!
Karriermúzsa-első2018

Portfóliókarrier

Portfólió- vagy párhuzamos karriernek nevezzük, amikor többféle részmunkaidős munkát végzünk párhuzamosan, vagy több rövid ideig tartó megbízásunk van egymás után. Tudjon meg többet erről a modern karriermodellről.
Fizetésemelés kérése

Fizetésemelés kérése

Fizetésemelést kérni a legtöbb embernek frusztráló érzés. Ha ez önnek is gondot okoz, akkor a cikkből megtudhatja hogyan készüljön fel és időzítse jól a megbeszélést, nem utolsó sorban miként tárgyaljon profin.
Újrakezdés

Újrakezdés

Nézzünk szembe a tényekkel: az élet teremthet váratlan helyzeteket, amikor hosszabb ideig munka nélkül maradunk. A cikk arról szól, hogyan készüljünk fel arra, hogy ismét munkába állunk.
Sikeres álláskeresés kulcsa

Álláskeresés

A cikk arról szól, hogyan találja meg azt az állást, ami célt, értelmet és nagy megelégedettséget ad majd önnek.