Újrakezdés

Újrakezdés

Nézzünk szembe a tényekkel: az élet teremthet váratlan helyzeteket. Megbetegszünk, öreg szüleink ápolásra szorulnak, gyerekünk születik, hosszabb utazást teszünk, vagy valami újat tanulunk. Egy teljes élet velejárói.

Több mint egy évig éltem külföldön, mialatt fizetés nélküli szabadságon voltam. Ezután a hosszabb távollét után újra munkába állni bizony kihívással járt. A kimaradt idő alatti ugyanis annyi minden változott, hogy alig ismertem rá a munkahelyre, ahonnan elmentem.

A főnökömnek és a munkatársaimnak sem jelenthetett kisebb kihívást, hogyan kezeljék az én beilleszkedésemet. Először is mik lesznek a feladataim? Hogyan tudok gyorsan kapcsolódni a futó projektekhez? Kinek lesz ideje engem képbe hozni?

Újrakezdés megtervezése

Visszatéréséről mi egyeztettünk a főnökömmel. Megállapodtunk egy mindkettőnk számára optimális dátumban. Ennek azért van jelentősége, mert, ha a főnöke éppen egy háromhetes projekt kellős közepén tart, célszerűbb megvárni a végét. Helyesebb olyan időpontot választani, amikor nincs akkora hajtás.

Ha ön gyesről megy vissza, célszerű fokozatosan újra munkába állni. Kezdetben elég, ha heti egy-két napot dolgozik, később hármat, és így tér vissza a teljes munkaidőhöz. A fokozatosság megkönnyíti a beilleszkedést gyes vagy egy hosszabb betegség után.

Munkatársainak is érdemes előre jeleznie, hogy újra munkába áll. Szakítson időt rá, hogy körbeküld egy e-mailt, illetve legközelebbi kollégáinak személyesen is beszámol hosszú távollétének valódi okáról.

Célok és prioritások újra gondolása

Bármi volt is a kimaradás oka, nyilvánvalóan hatással volt az életére, és lehet, hogy a céljai és prioritásai teljesen átalakultak. Amikor visszatértem a munkahelyemre hosszabb kihagyás után, átgondoltam, hol tartok, illetve merre tovább.

Ami engem illett, én az önfejlesztés mellett döntöttem (marketing szakirányba, ami a rendszerváltozást követő években, amikor a munkahelyre visszatértem, még új és keresett területnek számított).

Tény, hogy a prioritások és célok átalakulhatnak az életében, de egy csapat tagjaként meg kell találni az adok – kapok egyensúlyt. Fontos, hogy legyünk tekintettel a környezetünkre. Ha például most tér vissza gyesről, nyilván nem fog tudni esténként sokáig dolgozni.

De ha el is kell rohannia pontban délután ötkor, nem várhatja el gyermektelen munkatársaitól, hogy maradjanak bent befejezni a hátramaradt munkát.

Ha segítséget kap, köszönje meg, illetve teremtsen lehetőséget, hogy ne mindig csak kérjen, hanem viszonozza is. Például rövidítse le az ebédszünetet, vagy hetente egyszer érjen be korábban, így ön is nyújthat segítséget cserébe azért, amit önért tesznek.

Ha netalán ön a főnöke egy újonnan munkába visszatérő beosztottnak, vegye észre és támogassa azt az erőfeszítést, amivel a beilleszkedés jár.

Lemaradás behozása

Nem könnyű újra felvenni a fonalat. Sokminden átalakult, mióta elment, természetes, ha nyomás alatt érzi magát, hogy megfeleljen az elvárásoknak. A legtöbben megértőek lesznek, hogy nem tud máról holnapra rutinosan dolgozni.

Időbe telik, míg újra beleszokik, ne legyenek önmagával szemben irreális elvárásai. Képtelenség mindent egyszerre átlátni és elvégezni.

Amíg távol voltam, a cég felvett valakit a helyemre. A visszatérésem után ez a személy volt a legnagyobb hasznomra, ő hozott képbe az új dolgokkal kapcsolatban.  Bátran kérdeztem, jegyzeteltem és néhány hét után képes voltam felvenni a fonalat.

Új szokások kialakítása

Hosszabb távollét után újrakezdeni, azaz hozzászokni a munkatempóhoz, a határidők betartásához, vagy akár az öltözködési szabályokhoz, nem könnyű feladat. Nekem sok energiát felemésztett ismét helytállni. Arra lehet számítani, hogy az első néhány hét kimerítő lesz. Szakítson időt saját magára, pihenjen és relaxáljon a nap végén.

Tippek, amik segíthetnek az újrakezdésben

  • Ha elhalmozzák az e-mailek, használhatja az „Irodán kívül tartózkodom” automatikus sablonválaszt. Evidens, hogy újra dolgozik, és amint tud, válaszolni fog. Az emberek megértőbbek, mint gondolná.
  • Böngésszen az intraneten, korábbi céges hírlevelek között, tudakozódjon a munkatársaknál, mik azok a fontosabb események, amelyekről tudnia kell.
  • Ha gyesről tér vissza, hosszabb betegségen esett át, vagy közeli hozzátartozóját ápolta, a készenléti állapotot továbbra is kénytelen lesz fenntartani. Gondolja át mit tesz, ha nem ér rá a bébiszitter, vagy ha a szüleit hirtelen orvoshoz kell vinnie. Mindenképp tartalékoljon szabadságot a vészhelyzetekre, illetve beszéljen főnökével egyéb lehetőségekről. Például dolgozhat-e időnként otthonról.
  • Kérjen nyugodtan segítséget! Ne akarjon mindent egymaga megoldani! Ha nyíltan és őszintén fordul a munkatársaihoz, biztos lehet benne, hogy szívesen segítenek, vagy akár csak meghallgatják, ha éppen arra van szüksége.
  • Fontos a pozitív hozzáállás. Szokatlan lesz visszamenni dolgozni, főleg az első héten. Ugyanakkor jusson eszébe, nem volt kevésbé szokatlan az első hét a kilépéskor sem! Emlékszik még? KÉPES rá, csak adjon időt magának, és apró lépésekkel haladjon előre.

További írások:

Karrier-és--mesterséges-intelligencia

Mesterséges intelligencia hatása a karrierünkre

Hörömpöli-Tóth Levente beszélget Kránitz Éva vezetőfejlesztési és karriertanácsadóval arról, hogy milyen hatása lesz a mesterséges intelligenciának a karrierünkre.
Munkát-keres

Munkát keres?

Munkát keres? A következőkben olyan weboldalakat mutatok be tematikusan, amelyeket érdemes lehet megismerni, akár ki is próbálni.
Passzív-jövedelem

Passzív jövedelem

A cikk arról szól, hogyan tehet szert passzív jövedelemre. 12 online üzleti ötlet a droppshippingtől a könyvértékesítésig.

Kapcsolatépítés

Nehézségei vannak a kapcsolatépítéssel? Íme négy mítosz, amely akadályozhatja, hogy sikeres legyen benne.
Telefonos-elsőkörös-interjú

Telefonos első körös állásinterjú

Hogyan készüljön fel a telefonos elsőkörös interjúra? Hogyan mutassa be magát profin? Mit mondjon a motivációjáról? Fizetési igényéről?
Emberközpontú-munkavégzés

Emberközpontú munkavégzés

Karrierünk szempontjából fontos, hogy ismerjük azokat a humán trendeket, amelyek befolyásolják a szervezeteket, ahol dolgozunk vagy dolgozni szeretnénk a jövőben. A Deloitte tanácsadó cég 2021-es humántőke-kutatásának összefoglalóját olvashatja itt dióhéjban.
Karrierváltás

Ideje karriert váltani?

Eljött az idő, hogy olyan értelmes munkát végezzen, amiért őszinte lelkesedéssel kel ki reggelente az ágyból? Itt tippeket kaphat ahhoz, hogyan találja meg.
Hogyan-dolgozzunk-otthonrol

Hogyan dolgozzunk otthonról

Otthonról dolgozni lehet áldás és átok egyaránt. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy miként használja ki az előnyeit anélkül, hogy beleesne a távmunka vagy a szabadúszó létforma buktatóiba.
Mellékjövedelem

Mellékjövedelem

Ma már egyre szélesebb paletta áll rendelkezésünkre, ha kiegészítő jövedelemre van szükségünk a főállásunkból származó fizetés mellé. Önnek szól az írás, ha éppen mellékjövedelmet keres.