Ideje karriert váltani?

Karrierváltás

Úgy érzi eljött az idő, hogy olyan értelmes munkát végezzen, amiért őszinte lelkesedéssel kel ki reggelente az ágyból? Szívesen tenne a környezetéért, a közösségért, amelynek a tagja, vagy akár az egész világért? Vagy csak olyan munkahelyet szeretne, ahol rugalmasabb az időbeosztás, hogy több időt tölthessen a szeretteivel? Akármi is legyen az oka, a karrierváltás egy megfontolandó opció lehet.

Alig pár évtizeddel ezelőtt az átlagos karrierút egy munkahelyből állt. Manapság pedig az is ritkaságnak számít, ha egy-egy fiatal három évnél tovább marad egy cégnél. Ebben a folyamatosan változó, új munkahelyi szerepköröket felfedező és régieket elsüllyesztő világban egyszerre van nagyon jó és rendkívül nehéz dolga annak a 40–50 év körüli embernek, aki karrierváltásra adja a fejét.

Hiszen folyamatosan jönnek létre újabbnál újabb, izgalmas munkalehetőségek, mégis nehéz meghozni a döntést, hogy 20–30 stabil munkaév után valami újba vágjuk a fejszénket. 180 fokos fordulatokat venni és újrakezdeni nem egyszerű. De ebben a cikkben arra vetünk egy pillantást, miért is különösen nehéz elindulni ezen az úton, és adunk pár inspiratív ötletet, hogyan és mit is érdemes végiggondolni azoknak, akik úgy érzik, belevágnak.

A karrierváltás fenyegető rémei

Sajnos olyan világban élünk, ahol az álláskeresés nem mentes az előítéletektől. Emberek ülnek az íróasztal másik oldalán a maguk feltételezéseivel, rossz tapasztalataival, így hát valós veszély, hogy valakit a kora miatt ér hátrányos megkülönböztetés.

Idegenek előítéleteivel megküzdeni sem könnyű, de mi a helyzet akkor, ha családtagok és barátok is értetlenül állnak a karrierváltási döntés előtt, sőt akár ellenzik is? Persze, kívülről nehéz lehet megérteni, miért hagyjuk el a járt utat a járatlanért, de van jó hírünk is. Minél felkészültebben, átgondoltan és proaktívabban vágunk bele a karrierváltás folyamatába, annál gördülékenyebben és gyorsabban sikerülhet végigvinni a folyamatot.

Első lépések, hogy elinduljon az új úton

Ha érik önben a változás igénye, mindenképp érdemes lehet időt szakítani egy alapos önismereti folyamatra. Meg tudja fogalmazni, hogy mit keres pontosan? Mire számít a karrierváltással? Mik a céljai? Hogyan tud összefonódni az, amit az életben keres azzal, amit a munkában? Szerencsére az interneten már rengeteg önismereti módszer és gyakorlat elérhető, amelyek segíthetnek abban, hogy közelebb kerüljön önmaga, céljai és értékválasztásai megértéséhez.

Az önismeret kérdéskörébe tartozik, de fontos külön is kiemelni, hogy időt fordítsunk a mögöttünk álló tapasztalatokra, azokra az erősségeinkre, versenyelőnyeinkre, amelyeket az éveknek köszönhetünk. Végiggondolva, hogy milyen átvihető ismereteink, képességeink és készségeink tesznek minket alkalmassá új munkakörök betöltésére, elképzelhető, hogy azt is felfedezzük, nem is kell túlságosan drasztikusakat váltanunk. Lehetséges, hogy elég csak egy új szemszög, valami hasonló munka, amely visszahozza az izgalmat és lelkesedést az életünkbe.

Ha sikerül meghatároznunk, hogy hova is szeretnénk eljutni, azt is végig kell gondolnunk, hogy milyen lépéseket kell megtennünk ezért a célunkért. Lehet, hogy eljött az ideje visszaülni az iskolapadba? Elég lehet egy online kurzus is? Talán pont van egy olyan projekt vagy lehetőség, amelyikkel kipróbálhatjuk, milyen lenne az áhított új karrier – akár a jelenlegi munkakörünk belül, vagy önkéntesként is. Nézzünk szét az ismerősi körünkben, beszélgessünk, próbáljunk ki új feladatokat, tanuljunk a fiatalabb generációktól. A közösség ereje lehet a legnagyobb előny egy karrierváltási folyamatban – sosem tudhatjuk, kinek az ismerősein keresztül talál majd ránk a legjobb lehetőség.

Kompetenciaalapú önéletrajz

Ha úgy dönt, hogy marad az alkalmazotti létformánál, és nagyjából tudja mit keres, eljött az álláskeresés és az önéletrajzok elkészítésének ideje. Az általános jó tanácsokat itt is érdemes figyelembe venni – álláspályázati kiírásra szabott, kompetenciaalapú önéletrajz minden megpályázni kívánt álláshoz.

Az önéletrajz mellett tegyünk említést a motivációs levélről. Ez a legjobb módja annak, hogy őszintén meg tudjuk osztani, miért is döntöttünk a karrierváltás mellett. A tömör, pozitív hangvételű történeteknek megvan az erejük, hogy felkeltsék a kiválasztást végzők figyelmét. Ha az érdeklődés megvan, már könnyebb dolgunk lesz a további körökben.

Karriert váltani, új kalandot elkezdeni sosem egyszerű. De mint minden nagynak tűnő kihívás előtt, itt is segíthet, ha minél kisebb, minél egyszerűbben teljesíthető apró feladatokat határozunk meg magunknak. Ha tudjuk, hova szeretnénk eljutni, és megtesszük az első lépéseket, garantáltan el fogjuk érni a célunkat. Lehet, hogy évekbe telik majd – a mai munkaerőpiaci helyzetet ismerve, biztosan tudjuk, hogy egy új munkahely megtalálása legrövidebb esetben is legalább fél év –, de ha összhangban állunk önmagunkkal, és tudjuk, mit keresünk, biztosan meg fogjuk találni. Az álláskeresés pedig viszontagságos utazás tud lenni, ezért fontos, hogy elfogadóak legyünk magunkkal, és türelemmel vágjunk bele szakmai életutunk új fejezetébe.

Ajánlom önnek a karriervaltas.hu-t, ahol minden karrierváltással kapcsolatos kérdésére választ találhat. Ha kikristályosodik az új irány, akkor látogasson el a szakmaioneletrajz.hu, ONELETRAJZSABLON.HU és állásinterjutechnika.hu oldalakra, amelyek segítenek professzionálisan felkészülni az álláspályázásra.

Végül, de nem utolsósorban, fontolja meg karrierváltás-tanácsadó, coach felkeresését is. Egy támogató szakember segíthet abban, hogy reálisan határozza meg a céljait, nyomon kövesse a fejlődését, és tanácsot adjon az elakadásoknál.

További írások:

Önéletrajz-minta-pályakezdőknek

Ingyenes önéletrajz minta pályakezdőknek

Az első önéletrajz megírása pályakezdőként gyakran komoly kihívást jelent. Ebben az ingyenesen letölthető önéletrajz-minta megbízható iránymutatóként szolgálhat.
Karrier-és--mesterséges-intelligencia

Mesterséges intelligencia hatása a karrierünkre

Hörömpöli-Tóth Levente beszélget Kránitz Éva vezetőfejlesztési és karriertanácsadóval arról, hogy milyen hatása lesz a mesterséges intelligenciának a karrierünkre.
Munkát-keres

Munkát keres?

Munkát keres? A következőkben olyan weboldalakat mutatok be tematikusan, amelyeket érdemes lehet megismerni, akár ki is próbálni.
Passzív-jövedelem

Passzív jövedelem

A cikk arról szól, hogyan tehet szert passzív jövedelemre. 12 online üzleti ötlet a droppshippingtől a könyvértékesítésig.

Kapcsolatépítés

Nehézségei vannak a kapcsolatépítéssel? Íme négy mítosz, amely akadályozhatja, hogy sikeres legyen benne.
Telefonos-elsőkörös-interjú

Telefonos első körös állásinterjú

Hogyan készüljön fel a telefonos elsőkörös interjúra? Hogyan mutassa be magát profin? Mit mondjon a motivációjáról? Fizetési igényéről?
Emberközpontú-munkavégzés

Emberközpontú munkavégzés

Karrierünk szempontjából fontos, hogy ismerjük azokat a humán trendeket, amelyek befolyásolják a szervezeteket, ahol dolgozunk vagy dolgozni szeretnénk a jövőben. A Deloitte tanácsadó cég 2021-es humántőke-kutatásának összefoglalóját olvashatja itt dióhéjban.
Karrierváltás

Ideje karriert váltani?

Eljött az idő, hogy olyan értelmes munkát végezzen, amiért őszinte lelkesedéssel kel ki reggelente az ágyból? Itt tippeket kaphat ahhoz, hogyan találja meg.
Hogyan-dolgozzunk-otthonrol

Hogyan dolgozzunk otthonról

Otthonról dolgozni lehet áldás és átok egyaránt. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy miként használja ki az előnyeit anélkül, hogy beleesne a távmunka vagy a szabadúszó létforma buktatóiba.