Hogyan dolgozzunk otthonról?

Hogyan-dolgozzunk-otthonrol

Útmutató távmunkát végzőknek és szabadúszóknak

Otthonról dolgozni lehet áldás és átok egyaránt. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy miként használja ki az előnyeit anélkül, hogy beleesne a távmunka vagy a szabadúszó létforma buktatóiba.

A felszínen úgy tűnhet, hogy otthon(ról) dolgozni maga a mennyország. Nem kell ingázni a munkahelyére, és (elméletileg) temérdek időt spórolhat meg, amit egyébként semmitmondó, üres beszélgetésekre, értelmetlen megbeszélésekre vagy az irodai életben rejlő kis millió más zavaró tényezőre pazarolna.

A valóság azonban ennél sokkal összetettebb. Minden reggel azzal a tudattal ébredni, hogy egyedül kell szembesülnünk az aznapi feladatokkal, kollégák, irodahelyiség és napi munkarend nélkül – ez éppen olyan nyomasztó is lehet, mint amilyen izgalmas.

Szinte minden előnyre – amelyekből sok van, beleértve például azt, hogy nem kell a dugókban vesztegelnie vagy a metrópótlás késései miatt bosszankodnia – jut egy hátrány is. Például az, hogy eltűnik a munka és a magánélet közötti egyértelmű határvonal. Ennek ellenére, ha felveszi a ritmust, az otthoni munka valóban ajándék lehet.

Az alábbiakban megosztok néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogy mi segíthet akkor, amikor a hagyományos, irodai kereteken kívül dolgozunk. Ezeket egyrészről jómagam ismertem fel, amikor évekkel ezelőtt otthagytam a munkahelyem és szabadúszó lettem. Másrészről más, távmunkában vagy szabadúszóként dolgozó ismerőseimtől, ügyfeleimtől tanultam.

De mindenekelőtt egy gyors figyelmeztetés: Az alábbi javaslatok egyike sincs kőbe vésve. Az otthonról végzett munka szépsége – a sok kihívás mellett – az, hogy személyre szabhatja a munkabeosztását és a napi rutinját.

1. Fedezze fel, hogy mikor a legproduktívabb

Korán kelő ember lévén, amikor még az irodában dolgoztam, gyakran fordult elő, hogy jóval korábban beértem a munkahelyemre, mint a munkatársaim. A munkanapjaim ugyanakkor gyakran jóval később fejeződtek be, mint ameddig a produktív időszakom tartott.

A szabadúszóvá válás egyik felszabadító része az a felismerés volt számomra, hogy nem kell ragaszkodni a hagyományos munkanap struktúrájához. Most, amikor 5.30-kor vagy 6-kor felébredek, gyakran rögtön elkezdek dolgozni. És amikor a produktívitásom lecsökken, nincs lelkiismeret-furdalásom, ha szünetet tartok, vagy arra a napra teljesen befejezem a munkát.

Ha ön éjszakai bagoly, alkalmazhatja ennek az ellenkezőjét. A lényeg, hogy derítse ki, mikor tud a leghatékonyabban dolgozni, és amennyire csak lehet, rendezze a munkanapját ezen időszakok szerint.

2. Állítson fel egy napirendet

Miután felismerte a leghatékonyabb időszakát, itt az ideje egy napi rutin kialakításának. Próbáljon meg mindennap ugyanabban az időben felkelni és egy bizonyos időpontban elkezdeni a munkát. Különben könnyen belecsúszhat abba a hozzáállásba, hogy minden nap szabadnap.

A munkakezdés időpontjának és a munkaórák számának meghatározása segít abban, hogy tartani tudjuk magunkat a napirendhez. Bizonyos esetekben ez kötelező is. A 44 éves Tünde a fővárostól 70 kilométerre él, és egy budapesti marketingcég munkatársa. Teljes munkaidőben, de távmunkában dolgozó alkalmazottként ugyanakkor kezdi a munkát, mint a csapat többi tagja – ami azt jelenti, hogy minden reggel 9 órára már be van jelentkezve a gépén.

„Mindennap ugyanabban az időben kezdek dolgozni, épp úgy, mintha bejárnék dolgozni az irodába.”

3. A napi rutin legyen rugalmas

Mindamellett, hogy fontos a napi struktúra, hagyjon magának teret a szükséges változtatásokra is. Az otthonról végzett munka egyik ajándéka, hogy nagyobb rugalmasságot biztosít. Kár volna nem élni ezzel a lehetőséggel.

Tünde még egy szigorúbb beosztás mellett is kihasználja a távmunka rugalmasságát. Három gyermek anyjaként korán befejezi a munkanapot, hogy el tudjon menni a gyerekekért és el tudja látni az egyéb „anyai teendőit és az intéznivalókat”. Emellett napközben tart egy szünetet, hogy levigye a kutyáját sétálni.

4. Dolgozzon hétvégeken … vagy ne

Amikor először elkezdtem a szabadúszó munkát, egy sikeres festőművésztől azt olvastam, hogy alkotásainak nagy részét annak köszönheti, hogy egy szigorú ütemtervhez tartja magát. Hétfőtől péntekig mindennap reggel 8-tól délután18 óráig dolgozott, hétvégeken viszont soha.

Ez az ajánlás egy ideig kísértett engem is. Képtelen voltam ilyen sokáig fenntartani a figyelmemet. Rövid blokkokban dolgoztam, amelyek összeadva közelébe se értek egy tízórás munkanapnak. Ennek kompenzálására rendszeresen dolgoztam hétvégén.

Aztán rájöttem, hogy szeretek hétvégén dolgozni. Ilyenkor kevésbé érzem magam „elhavazva”. A következő hét pedig úgy indul, hogy már előre dolgoztam valamennyit, és nem kell megfeszülnöm, hogy utolérjem magam.

A távmunkát végzők vagy a szabadúszók körében a hétvégi munkavégzést illetően megoszlanak a vélemények. Dániel, az egyik ügyfelem például a hétvégéket fenntartja a magánéletére. Különben úgy érzi, hogy elveszíti a munka és a magánélet egyensúlyát.

5. Akárhogy is, húzza meg a határokat

Ebben az is benne van, hogy időt szakít a testmozgásra, rendesen étkezik, időt szán a kapcsolataira és kikapcsolódik.

Az otthoni munkavégzés, amely eltörli a szakmai és a magánélet közti tiszta határvonalat, könnyedén átfordulhat abba, hogy az ember nonstop dolgozik.

„Kényszeríteni kellett magam arra – és ez egy állandó belső küzdelem volt –, hogy abbahagyjam a munkát” – mondja Tünde. Egyszer egy kemény időszak után, amikor rájött, hogy még kutyasétáltatás közben is dolgozik, és éjjel a kanapén is még e-mailekre válaszol, meghúzta a határt, és kategorikusan kijelölte a munkanapok végét.

„Ily módon önmagam és a munkatársaim felé is azt kommunikálom, hogy az adott időpont után már nem vagyok elérhető.”

A 31 éves Sára több mint egy évig távmunkában dolgozott, mielőtt teljes munkaidős állásba került. Tündéhez hasonlóan őt is zavarta a határok hiánya. „Könnyű elveszíteni az egyensúlyt a magánélet és a munka között, de muszáj azt megteremteni” – mondta.

Sára a nap minden órájában üzeneteket és e-maileket kapott. Ezekre azonnal válaszolt is, amíg rá nem jött, hogy ez így nem mehet tovább.

„Állítsa be minden este az »irodán kívül vagyok« automatikus üzenetet, amelyből mindenki tudni fogja, hogy ön offline, vagy határozottan kommunikálja az elvárásait, hogy mikor lehet önt keresni és mikor nem” – javasolja Sára.

A távmunkához vagy szabadúszó életmódhoz való sikeres alkalmazkodás szerves része az is, hogy felismerje: az „offline idő” nem gyengeség, nem hiba, hanem éppen ellenkezőleg: erősség.

Kezdő távmunkásként Sára sokáig ellenállt annak a késztetésnek, hogy a munkaidő alatt elmenjen edzeni. Mígnem rájött, hogy nemcsak fizikailag érzi magát jobban, ha beiktatja az edzést, hanem szellemileg is felfrissül.

Tünde, Sára és Dániel mindannyian kihangsúlyozták, ha folyamatosan 8 órán át bámulja valaki a képernyőt, gyengülni fog a teljesítőképessége, akár irodában dolgozik, akár otthon.

6. Vegye ki a szabadnapjait!

Az otthoni munkában az egyik legnehezebb dolog az az érzés, hogy mivel mindig tud dolgozni, ezért állandóan dolgoznia kellene. Ez azonban egész biztosan kiégéshez vezet.

Mielőtt elkezdtem a szabadúszó munkát, elképzeltem magam, ahogy kihasználom a szokásostól eltérő napirendet azzal, hogy hétköznap délutánonként fitneszbe járok.

Az első évben ez nagyrészt csak fantázia maradt. Az a szorongás, hogy nem dolgozom a rendes munkaidőben, érzelmileg kimerített. Ahogy kialakítottam a rutinjaimat, a napirendemet, és hozzászoktam ahhoz, hogy nem egy irodában dolgozom, végre elkezdtem kihasználni a rugalmas munkabeosztás előnyeit. Ma már ajándék számomra, hogy szabadon elintézhetek bármit olyankor, amikor a legtöbb ember a munkahelyén az íróasztala mögött kénytelen ülni. Hétköznap délutánonként eljutni olyan helyekre, ahol hétvégenként óriási tömeg van, felbecsülhetetlenül értékes a számomra.

Függetlenül attól, hogy távmunkában vagy szabadúszóként dolgozik, az a tény, hogy saját maga szabja meg a munkarendjét, azt is jelenti, hogy nem erőlteti a munkát, amikor épp makacsul alacsony szinten van az energiaszintje.

Nagyon fontosak a rutinok, de „ha túl mereven ragaszkodik hozzájuk, előfordulhat, hogy a produktivitása csökkenni kezd” – mondja Dániel. „Ahelyett, hogy hat órát pocsékol el azzal, hogy kétórányi munkát elvégezzen, igenis menjen el arra a túrára, amelyet már oly régóta tervez, és felfrissülve térjen vissza a feladataihoz.”

7. Tegyen az egyedüllét ellen

Nem gondoltam, hogy hiányozni fognak az irodában folytatott semmitmondó, felszínes, gyakran kínos beszélgetések. Nos, tévedtem.

A szabadúszóvá válásom után az első néhány hónapban egyedül éreztem magam, és nagyon vágytam az emberi kapcsolatokra, amiket egy munkahelyi környezet biztosítani tud. Ezt az űrt úgy töltöttem be, hogy társasági programot szerveztem – többet, mint életemben valaha.

Például együtt ebédeltem a barátaimmal, találkozókat szerveztem azokkal az ismerőseimmel, akik hozzám hasonlóan rugalmasan dolgoztak.

Tünde számára az otthoni munka – annak ellenére, hogy egy csapat tagjaként dolgozik – egyfajta izolációt eredményez. „Annak ellenére, hogy teljes munkaidős alkalmazott vagyok, kívülállónak érzem magam” – mondja. Ennek leküzdése érdekében időről időre felhívja munkatársait telefonon, ha úgy érzi, hogy szüksége van egy kis beszélgetésre, másokkal való kapcsolódásra.

A távmunka és a szabadúszás számos előnnyel kecsegtet, érdemes ezek valamelyikét kipróbálni legalább egyszer az alkalmazotti pályafutásunk alatt.

Fontos tudni, hogy a távmunkát törvény szabályozza, amely 2021. július 21-én változott, íme a tudnivalók: Távmunka törvényváltozás

További írások:

Önéletrajz-minta-pályakezdőknek

Ingyenes önéletrajz minta pályakezdőknek

Az első önéletrajz megírása pályakezdőként gyakran komoly kihívást jelent. Ebben az ingyenesen letölthető önéletrajz-minta megbízható iránymutatóként szolgálhat.
Karrier-és--mesterséges-intelligencia

Mesterséges intelligencia hatása a karrierünkre

Hörömpöli-Tóth Levente beszélget Kránitz Éva vezetőfejlesztési és karriertanácsadóval arról, hogy milyen hatása lesz a mesterséges intelligenciának a karrierünkre.
Munkát-keres

Munkát keres?

Munkát keres? A következőkben olyan weboldalakat mutatok be tematikusan, amelyeket érdemes lehet megismerni, akár ki is próbálni.
Passzív-jövedelem

Passzív jövedelem

A cikk arról szól, hogyan tehet szert passzív jövedelemre. 12 online üzleti ötlet a droppshippingtől a könyvértékesítésig.

Kapcsolatépítés

Nehézségei vannak a kapcsolatépítéssel? Íme négy mítosz, amely akadályozhatja, hogy sikeres legyen benne.
Telefonos-elsőkörös-interjú

Telefonos első körös állásinterjú

Hogyan készüljön fel a telefonos elsőkörös interjúra? Hogyan mutassa be magát profin? Mit mondjon a motivációjáról? Fizetési igényéről?
Emberközpontú-munkavégzés

Emberközpontú munkavégzés

Karrierünk szempontjából fontos, hogy ismerjük azokat a humán trendeket, amelyek befolyásolják a szervezeteket, ahol dolgozunk vagy dolgozni szeretnénk a jövőben. A Deloitte tanácsadó cég 2021-es humántőke-kutatásának összefoglalóját olvashatja itt dióhéjban.
Karrierváltás

Ideje karriert váltani?

Eljött az idő, hogy olyan értelmes munkát végezzen, amiért őszinte lelkesedéssel kel ki reggelente az ágyból? Itt tippeket kaphat ahhoz, hogyan találja meg.
Hogyan-dolgozzunk-otthonrol

Hogyan dolgozzunk otthonról

Otthonról dolgozni lehet áldás és átok egyaránt. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy miként használja ki az előnyeit anélkül, hogy beleesne a távmunka vagy a szabadúszó létforma buktatóiba.