Mellékjövedelem

Mellékjövedelem

Elgondolkodtál már azon, hogy jó lenne, ha rendszeres havi bevételed egy újabb forrással bővülne? Szeretnél egy kis extra jövedelmet, de nem szeretnéd, ha a jelenlegi állásod rovására menne? Keresed a lehetőségeket, hogy mindezt hogyan tudnád megvalósítani?

Jó hírem van számodra, ma már egyre szélesebb paletta áll rendelkezésünkre, ha kiegészítő jövedelemre van szükségünk a főállásunkból származó fizetés mellé.

Értékesíthetjük szolgáltatásainkat vagy felesleges dolgainkat, kiadhatjuk szabad szobánkat az Airbnb-n keresztül, vagy bérbe adhatjuk tudásunkat és know-how-nkat.

Gondoljuk át, hogy mit tudunk felajánlani. Két kategóriából választhatunk:

  • dolgok, amiket pénzért megtennénk és
  • dolgok, amiket eladnánk vagy bérbe adnánk.

Dolgok, amiket pénzért megtennénk

Az, hogy extra pénzt szeretnénk keresni, azt jelenti, hogy munka után kell végeznünk a tevékenységet. Végezhetünk olyan aprómunkát, mint a kutyasétáltatás (pl: www.dogsurf.hu) vagy a lakásfelügyelet. Készíthetünk website-ot, vagy vezethetjük valakinek a könyvelését.

Az online távmunka is például egy kényelmes és kevés szervezéssel járó kiegészítő tevékenység. Gyakori lehetőség az online kérdőívek kitöltése, ahol könnyen és gyorsan juthatunk megbízáshoz. Mivel a keresetek pár száz forinttól pár ezer forintig terjednek, érdemes akár több oldalra is regisztrálni, ahol ilyen típusú munkák közvetítésével foglalkoznak.

Az online kérdőívek kitöltése előzetes ismereteket nem igényel, bárki bármikor belevághat. Azonban fontos, hogy előtte informálódjunk arról, hogy az adott cég hogyan fizet, megbízható-e, hogyan kezeli az adatainkat.

Például itt találhatók ilyen jellegű lehetőségek: marketagent.com, surveycompare.net, hu.jtnpanel.com, mobrog.com

Szintén internetes megbízás az alapja a próbavásárlásoknak, ahol a munka maga már offline tevékenységet igényel. Itt is érdemes előbb alaposan utánanézni, hogy melyik cég(ek)nél köteleződünk el.

Ha viszont megtaláltuk a számunkra szimpatikus megbízót, akkor már csak rajtunk áll, hogy mennyi munkát vállalunk el. Ez természetesen kétoldalú folyamat lesz. Részünkről azt kell eldönteni, hogy mennyi időt és energiát tudunk beletenni, míg a megbízó cég azt fogja felmérni, hogy milyen minőségű munkát teszünk le elé az asztalra.

Például itt találhatók ilyen jellegű lehetőségek: clientfirst.hu, mysteryvisit.hu, phantomshopping.hu

Dolgok, amiket eladnánk vagy bérbe adnánk

A másik mellékjövedelem-forrás dolgaink eladása vagy bérbeadása. Ehhez elsősorban az kell, hogy legyen valamink, amit el tudunk adni.

Ez lehet autó, de akár bicikli vagy sífelszerelés is. Tegyük föl őket a Vaterára, a Tesz-veszre vagy valamelyik apróhirdetési oldalra. És miért dobnánk ki a felesleges dolgokat a szemétbe, amikor el is adhatjuk őket?

Elemezzük ki a konkurens hirdetéseket. Milyen paramétereket és előnyöket kínálnak? Mennyit kérnek a miénkhez hasonló szolgáltatásokért vagy dolgokért? Határozzunk meg versenyképes árakat, és pozicionáljuk helyesen az ajánlatunkat.

Döntsük el, hogy mennyi időt és fáradságot akarunk befektetni. Ha ez főállású munkánk feladását igényli, akkor át kell gondolnunk a következő lépést. Időbe telik előkészülni, megismertetni magunkat, vevőket szerezni és teljesíteni az ajánlatokat.

Promotáljuk ajánlatainkat. Hirdetés nélkül nem lehet vevőket szerezni. A szó olcsó, de korlátozott hatású. Szélesebben kell terjeszteni az információt. Legyünk óvatosak a posztolással. Ha teljes munkaidőben dolgozunk, vagy teljes munkaidős állást keresünk, a mellékjövedelem-szerzésünkről szóló információk veszélyeztethetik főállásunkat.

Egy megunt ruha eladása vagy lakásunk kiadása nem tartozik ebbe a kategóriába. Kerüljük azonban az olyan információt, ami arra utal, hogy munka ügyben két vasat tartunk a tűzben. Ez megkérdőjelezheti lojalitásunkat munkaadónk iránt, ráadásul sértheti a vállalat politikáját is.

Például itt találhatók ilyen jellegű lehetőségek: vatera.hu, jofogas.hu, ingatlan.com, alberlet.com

Gondoljuk meg jól, hogy mit adunk el (és bérbe), és kinek. Végső soron nem ebből fogunk élni, ez csak a zsebpénz. Döntsük el azt is, hogy akarunk-e szabadúszóvá vagy mikrovállalkozóvá válni.

További írások:

Önéletrajz-minta-pályakezdőknek

Ingyenes önéletrajz minta pályakezdőknek

Az első önéletrajz megírása pályakezdőként gyakran komoly kihívást jelent. Ebben az ingyenesen letölthető önéletrajz-minta megbízható iránymutatóként szolgálhat.
Karrier-és--mesterséges-intelligencia

Mesterséges intelligencia hatása a karrierünkre

Hörömpöli-Tóth Levente beszélget Kránitz Éva vezetőfejlesztési és karriertanácsadóval arról, hogy milyen hatása lesz a mesterséges intelligenciának a karrierünkre.
Munkát-keres

Munkát keres?

Munkát keres? A következőkben olyan weboldalakat mutatok be tematikusan, amelyeket érdemes lehet megismerni, akár ki is próbálni.
Passzív-jövedelem

Passzív jövedelem

A cikk arról szól, hogyan tehet szert passzív jövedelemre. 12 online üzleti ötlet a droppshippingtől a könyvértékesítésig.

Kapcsolatépítés

Nehézségei vannak a kapcsolatépítéssel? Íme négy mítosz, amely akadályozhatja, hogy sikeres legyen benne.
Telefonos-elsőkörös-interjú

Telefonos első körös állásinterjú

Hogyan készüljön fel a telefonos elsőkörös interjúra? Hogyan mutassa be magát profin? Mit mondjon a motivációjáról? Fizetési igényéről?
Emberközpontú-munkavégzés

Emberközpontú munkavégzés

Karrierünk szempontjából fontos, hogy ismerjük azokat a humán trendeket, amelyek befolyásolják a szervezeteket, ahol dolgozunk vagy dolgozni szeretnénk a jövőben. A Deloitte tanácsadó cég 2021-es humántőke-kutatásának összefoglalóját olvashatja itt dióhéjban.
Karrierváltás

Ideje karriert váltani?

Eljött az idő, hogy olyan értelmes munkát végezzen, amiért őszinte lelkesedéssel kel ki reggelente az ágyból? Itt tippeket kaphat ahhoz, hogyan találja meg.
Hogyan-dolgozzunk-otthonrol

Hogyan dolgozzunk otthonról

Otthonról dolgozni lehet áldás és átok egyaránt. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy miként használja ki az előnyeit anélkül, hogy beleesne a távmunka vagy a szabadúszó létforma buktatóiba.