Mellékjövedelem

Mellékjövedelem

Elgondolkodtál már azon, hogy jó lenne, ha rendszeres havi bevételed egy újabb forrással bővülne? Szeretnél egy kis extra jövedelmet, de nem szeretnéd, ha a jelenlegi állásod rovására menne? Keresed a lehetőségeket, hogy mindezt hogyan tudnád megvalósítani?

Jó hírem van számodra, ma már egyre szélesebb paletta áll rendelkezésünkre, ha kiegészítő jövedelemre van szükségünk a főállásunkból származó fizetés mellé.

Értékesíthetjük szolgáltatásainkat vagy felesleges dolgainkat, kiadhatjuk szabad szobánkat az Airbnb-n keresztül, vagy bérbe adhatjuk tudásunkat és know-how-nkat.

Gondoljuk át, hogy mit tudunk felajánlani. Két kategóriából választhatunk:

  • dolgok, amiket pénzért megtennénk és
  • dolgok, amiket eladnánk vagy bérbe adnánk.

Dolgok, amiket pénzért megtennénk

Az, hogy extra pénzt szeretnénk keresni, azt jelenti, hogy munka után kell végeznünk a tevékenységet. Végezhetünk olyan aprómunkát, mint a kutyasétáltatás (pl: www.dogsurf.hu) vagy a lakásfelügyelet. Készíthetünk website-ot, vagy vezethetjük valakinek a könyvelését.

Az online távmunka is például egy kényelmes és kevés szervezéssel járó kiegészítő tevékenység. Gyakori lehetőség az online kérdőívek kitöltése, ahol könnyen és gyorsan juthatunk megbízáshoz. Mivel a keresetek pár száz forinttól pár ezer forintig terjednek, érdemes akár több oldalra is regisztrálni, ahol ilyen típusú munkák közvetítésével foglalkoznak.

Az online kérdőívek kitöltése előzetes ismereteket nem igényel, bárki bármikor belevághat. Azonban fontos, hogy előtte informálódjunk arról, hogy az adott cég hogyan fizet, megbízható-e, hogyan kezeli az adatainkat.

Például itt találhatók ilyen jellegű lehetőségek: marketagent.com, surveycompare.net, hu.jtnpanel.com, mobrog.com

Szintén internetes megbízás az alapja a próbavásárlásoknak, ahol a munka maga már offline tevékenységet igényel. Itt is érdemes előbb alaposan utánanézni, hogy melyik cég(ek)nél köteleződünk el.

Ha viszont megtaláltuk a számunkra szimpatikus megbízót, akkor már csak rajtunk áll, hogy mennyi munkát vállalunk el. Ez természetesen kétoldalú folyamat lesz. Részünkről azt kell eldönteni, hogy mennyi időt és energiát tudunk beletenni, míg a megbízó cég azt fogja felmérni, hogy milyen minőségű munkát teszünk le elé az asztalra.

Például itt találhatók ilyen jellegű lehetőségek: clientfirst.hu, mysteryvisit.hu, phantomshopping.hu

Dolgok, amiket eladnánk vagy bérbe adnánk

A másik mellékjövedelem-forrás dolgaink eladása vagy bérbeadása. Ehhez elsősorban az kell, hogy legyen valamink, amit el tudunk adni.

Ez lehet autó, de akár bicikli vagy sífelszerelés is. Tegyük föl őket a Vaterára, a Tesz-veszre vagy valamelyik apróhirdetési oldalra. És miért dobnánk ki a felesleges dolgokat a szemétbe, amikor el is adhatjuk őket?

Elemezzük ki a konkurens hirdetéseket. Milyen paramétereket és előnyöket kínálnak? Mennyit kérnek a miénkhez hasonló szolgáltatásokért vagy dolgokért? Határozzunk meg versenyképes árakat, és pozicionáljuk helyesen az ajánlatunkat.

Döntsük el, hogy mennyi időt és fáradságot akarunk befektetni. Ha ez főállású munkánk feladását igényli, akkor át kell gondolnunk a következő lépést. Időbe telik előkészülni, megismertetni magunkat, vevőket szerezni és teljesíteni az ajánlatokat.

Promotáljuk ajánlatainkat. Hirdetés nélkül nem lehet vevőket szerezni. A szó olcsó, de korlátozott hatású. Szélesebben kell terjeszteni az információt. Legyünk óvatosak a posztolással. Ha teljes munkaidőben dolgozunk, vagy teljes munkaidős állást keresünk, a mellékjövedelem-szerzésünkről szóló információk veszélyeztethetik főállásunkat.

Egy megunt ruha eladása vagy lakásunk kiadása nem tartozik ebbe a kategóriába. Kerüljük azonban az olyan információt, ami arra utal, hogy munka ügyben két vasat tartunk a tűzben. Ez megkérdőjelezheti lojalitásunkat munkaadónk iránt, ráadásul sértheti a vállalat politikáját is.

Például itt találhatók ilyen jellegű lehetőségek: vatera.hu, jofogas.hu, ingatlan.com, alberlet.com

Gondoljuk meg jól, hogy mit adunk el (és bérbe), és kinek. Végső soron nem ebből fogunk élni, ez csak a zsebpénz. Döntsük el azt is, hogy akarunk-e szabadúszóvá vagy mikrovállalkozóvá válni.

További írások:

Életpálya újratervezése

Életpálya újratervezése

Életkortól függetlenül belekezdhetünk új dolgokba, és akár elindíthatunk egy új karrierívet. Ha valaki ma jobban teljesít nálunk, az csak annyit jelent, hogy hamarabb kezdett el az adott témával foglalkozni. 
Új álláskeresési trend

Új álláskeresési trend

Új álláskeresési trendekről szól ez az írás. Tudja meg, hogyan érdemes állást keresni, ha olyan munkát szeretne, ami megfelel az őszinte érdeklődésének és anyagi igényeinek.