Túlélő üzemmódból az emberközpontú munkavégzés felé

Emberközpontú-munkavégzés

Karrierünk szempontjából fontos, hogy ismerjük azokat a humán trendeket, amelyek befolyásolják a szervezeteket, ahol dolgozunk vagy dolgozni szeretnénk a jövőben.

A Deloitte nemzetközi vezetési tanácsadó cég évente végez humánerőforrás-kutatást cégek körében, és meghatározza az év trendjeit. 2021-ben 6000 professzionális munkavállalót kérdeztek meg iparágakat átívelően, 99 országot érintően. A kutatás ezúttal arra kereste a választ, hogyan igyekeznek a szervezetek kilendülni a vírusválság okozta holtpontról és fejlődési pályára állni.

A válasz egy szóban: emberközpontúan. Az emberközpontú munkavégzéshez három dologra van szükség, a cikk ezekről szól dióhéjban.

Rendeltetés

A szervezeteknek olyan értékeken kell alapulnia, amelyek nem függnek a körülményektől. Nehéz körülmények esetén azok a vállalatok, amelyek tudatában vannak, hogy mi ösztönzi őket mélyebb szinten, képesek lesznek értelmes célok eléréséért mobilizálni a munkatársakat. A rendeltetést a gazdasági és közösségi érdekek metszőpontjában kell keresni.
Egy példa erre az Edison Inernational, amely egyenlő foglalkoztatási esélyeket teremtett a dolgozóinak. A céljuk az volt, hogy a munkatársak előtt átláthatóvá tegyék a vállalati lehetőségeket, és olyan platformot teremtsenek, ahol nyíltan beszélhettek arról, hogy mi fontos a számukra és miképpen erősíthetnék a szervezeti változásokat.

Rejtett képességek felszínre hozása

A vállalatoknak rendszeresen vizsgálniuk kell, hogy mire képesek a munkatársaik. Ha nem változnának a körülmények, a szervezet működhetne munkaköri leírások alapján. De egy olyan világban, ahol az állandó bizonytalanságra kell felkészülni, fel kell térképezni a munkatársak fejlődési lehetőségeit, és segíteni kell nekik a bennük lévő potenciál kibontakoztatásában.

Jelenleg a legfontosabb képességek közé tartozik az alkalmazkodás, az átképezhetőség, és az új szerepkörök felvállalásának képessége. A gyakorlatban ezek nagyrészt még mindig nincsenek kiaknázva. Az AstraZeneca azért volt képes gyorsan kifejleszteni a vakcinát, mert a szakértők mellé felsorakoztatta legtehetségesebb és leglelkesebb dolgozóit. Tonya Villafana, a cég elnökhelyettese szerint a gyógyszeriparban mostantól alapvető változások indulnak el, mivel a frissen szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ugyanaz a tevékenység hatékonyabban is végezhető.

A munkavégzés módjainak megreformálása

Ha a vállalat korszerű munkamódszerek mellett teszi le a voksát, jobban helyt tud állni a bizonytalanság közepette is, és jövőjének megteremtése érdekében bátran teszi meg a lépéseket az eddig megszokott iránytól akár eltérő irányba is.

A ServiceNow vállalat 2020 márciusában „Blue sky” („Kék égbolt”) címmel vezetői fórumot szervezett a cég jövőbeli digitális átalakulásának megtervezéséről. A kezdődő pandémia miatt felismerte, hogy ha nem segítenek a világjárvány leküzdésében, nem lesz „kék égbolt” a jövőben. Ezért a találkozó során áttették a hangsúlyt arra, hogy milyen új termékeket vihetnek a piacra, amelyekkel segíthetik az egyes üzleti vállalkozások életben maradását. Sikerült gyorsan bevezetniük négy vészhelyzeti reagálási alkalmazást, amelyekkel hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalat munkatársai újra munkába tudjanak állni.

A ServiceNow egyik vezetője így nyilatkozott: „Mindent vállalok, amit meg kell reformálnom, át kell alakítanom és újra kell gondolnom, mert úgy hiszem, hogy soha nem fogunk már visszatérni ahhoz, ami a járvány előtt volt.”

A 2020-as év azt tanította nekünk, hogy az emberközpontú munkavégzés valamennyi vállalati tevékenységben és döntésben a kulcsa annak, hogy megálljuk a helyünket az életben felmerülő nem várt kihívások esetén is. Ahhoz, hogy ez a gyakorlatban is működjön, az kell, hogy a szervezetek felismerjék, mi a munkatársaik szerint is nagyra értékelt szerepük a világ alakításában, lehetőséget adjanak az embereiknek arra, hogy kibontakozhassanak és kialakítsák a munkavégzés új módjait. Mindezek megteremtésének a kulcsa pedig a vezetők kezében van. Nekik kell megragadniuk a lehetőségeket arra, hogy értelmes változásokat kezdeményezzenek a szervezet hosszú távú fennmaradásáért és fejlődéséért.

A teljes kutatás magyar nyelvű összefoglalója: Deloitte 2021-es Humán Tőke Trendek .

További írások:

Karrier-és--mesterséges-intelligencia

Mesterséges intelligencia hatása a karrierünkre

Hörömpöli-Tóth Levente beszélget Kránitz Éva vezetőfejlesztési és karriertanácsadóval arról, hogy milyen hatása lesz a mesterséges intelligenciának a karrierünkre.
Munkát-keres

Munkát keres?

Munkát keres? A következőkben olyan weboldalakat mutatok be tematikusan, amelyeket érdemes lehet megismerni, akár ki is próbálni.
Passzív-jövedelem

Passzív jövedelem

A cikk arról szól, hogyan tehet szert passzív jövedelemre. 12 online üzleti ötlet a droppshippingtől a könyvértékesítésig.

Kapcsolatépítés

Nehézségei vannak a kapcsolatépítéssel? Íme négy mítosz, amely akadályozhatja, hogy sikeres legyen benne.
Telefonos-elsőkörös-interjú

Telefonos első körös állásinterjú

Hogyan készüljön fel a telefonos elsőkörös interjúra? Hogyan mutassa be magát profin? Mit mondjon a motivációjáról? Fizetési igényéről?
Emberközpontú-munkavégzés

Emberközpontú munkavégzés

Karrierünk szempontjából fontos, hogy ismerjük azokat a humán trendeket, amelyek befolyásolják a szervezeteket, ahol dolgozunk vagy dolgozni szeretnénk a jövőben. A Deloitte tanácsadó cég 2021-es humántőke-kutatásának összefoglalóját olvashatja itt dióhéjban.
Karrierváltás

Ideje karriert váltani?

Eljött az idő, hogy olyan értelmes munkát végezzen, amiért őszinte lelkesedéssel kel ki reggelente az ágyból? Itt tippeket kaphat ahhoz, hogyan találja meg.
Hogyan-dolgozzunk-otthonrol

Hogyan dolgozzunk otthonról

Otthonról dolgozni lehet áldás és átok egyaránt. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy miként használja ki az előnyeit anélkül, hogy beleesne a távmunka vagy a szabadúszó létforma buktatóiba.
Mellékjövedelem

Mellékjövedelem

Ma már egyre szélesebb paletta áll rendelkezésünkre, ha kiegészítő jövedelemre van szükségünk a főállásunkból származó fizetés mellé. Önnek szól az írás, ha éppen mellékjövedelmet keres.