Fizetésemelés kérése

Fizetésemelés kérése

Fizetésemelést kérni a legtöbb embernek frusztráló érzés. Ha ez önnek is gondot okoz, akkor a cikkből megtudhatja hogyan készüljön fel és időzítse jól a megbeszélést, nem utolsó sorban miként tárgyaljon profin.

Fizetésszámítás

Az egyik legfontosabb momentum a reális számok meghatározása fizetésünk tekintetében. Véletlenül se essünk bele például abba a hibába, hogy egy másik pozícióhoz mérjük fizetési igényünket. Ahhoz, hogy pontosan meghatározza a munkaköréhez tartozó reális fizetési igényt, némi kutatásra lesz szüksége.

Nézzen utána a következő kérdéseknek:

 • Mi az átlagos fizetés abban a szakmában, szakterületen, amiben dolgozik?
 • Milyen fizetéseket adnak a helyi konkurens cégek?
 • Mi a felső és alsó határa a fizetési skálán az ön pozíciójának?
 • Mi az infláció aránya, és az ön iparágában mennyivel nőttek ennek viszonylatában a fizetések?
 • Mindezekhez mérten reális-e az ön fizetési igénye?

Az ilyen kérdésekről sok információt találhatunk pl. az internetes szakmai portálokon, de még biztosabbra mehetünk, ha karrier-tanácsadót kérdezünk meg az aktuális fizetési trendekről.

Teljesítménylista

Ahhoz, hogy alá tudja támasztani, mennyi a tényleges értéke a munkájának cége számára, össze kell gyűjtenie a lehető legtöbb bizonyítékot, ami a rendelkezésére áll. Mik lehetnek ezek?

Lényegében bármilyen írásos dokumentum megteszi, ami képet ad a teljesítményéről – pl. értékelések, statisztikák, az üzleti partnerektől vagy az ügyfeleitől, munkatársaitól kapott pozitív visszajelzéseket tartalmazó levelek.

A legjobb, amit tehet, ha szakít arra egy kis időt a napi rutin során, hogy az elért eredményeit, sikereit egy lista formájában vezeti vagy elmenti egy külön mappában. Egy ilyen rendszerezett „csomag” nagyon jól tud jönni akkor, amikor be kell számolnunk feletteseinknek a teljesítményünkről – nem utolsósorban erre hivatkozva folyamodhatunk akár fizetésemelésért is.

Ezekkel a kézzelfogható adatokkal azt tudja alátámasztani, hogy miért pótolhatatlan és komoly értékeket termelő tagja a szervezetnek. Ne legyen rest, és amikor valamilyen eredményt ér el a munkája során (legyen az akár csak egy pozitív visszajelzés valamelyik külső vagy belső ügyfelétől), vezesse fel ebbe a listába!

Időzítés

Amikor azt fontolgatja, hogy fizetésemelésről tárgyaljon, az egyik legfontosabb szempont mindig a megfelelő időzítés. Biztosan nem szerencsés pl. egy rossz gazdasági periódusban ilyen igényekkel előállni, ezért fontos, hogy naprakész információi legyenek mind a munkahelye aktuális gazdasági helyzetével, mind a régió és a gazdasági szektor piaci helyzetével kapcsolatban.

Legyen tájékozott általános gazdasági kérdésekben, olvasson a témába vágó cikkeket! Informálódjon a cégénél – lehetőleg több forrásból – az aktuális pénzügyi helyzetről: megengedi-e a büdzsé a fizetések növekedését. Ha nagyvállalatnál dolgozik, tájékozódjon arról, mikor volt és mikor várható valamelyik munkaterületen emelés.

Megjegyzés: nem árt tisztában lenni azzal, hogy vannak cégek, ahol szigorú szabályozás van arra, hogy mikor és milyen mértékben emelik a dolgozók fizetését. Ha ön ilyen helyen dolgozik, akkor jó, ha tudja, mikor vannak a fizetésemelés időszakai, és ehhez igazítja a fizetésemelésre vonatkozó kérelmét.

Sikeres tárgyalási stratégia

A sikeres tárgyalás kulcsa, hogy ne harcként fogjuk fel: ha jól csináljuk, itt nincs sem győztes, sem vesztes, sem pedig kompromisszumok. A cél az együttműködés és a közös munka fenntartása, ezért a legfontosabb, hogy empatikusan meghallgassák egymás álláspontját és érveit.

A fentiek során már szó volt arról, hogy a felkészülésnek nagy jelentősége van abban, hogy a tárgyalás sikerrel záruljon. Pontosan tudnia kell, hogy milyen mértékű emelést akar elérni, és azzal is tisztában kell lennie, hogy megérdemli-e ezt. A következő lépés, hogy igényét olyan stílusban és hangulatban adja elő munkáltatójának, hogy ön is és ő is elégedetten távozzon a megbeszélés végén.

Készüljön fel alaposan az esetleges akadályokra, azaz azokra a kifogásokra, amiket főnöke támaszthat kérésével kapcsolatban! Erre az a legjobb mód, ha beleképzeli magát az ő helyébe, és feltérképezi lehetséges aggályait.

Tegye fel a kérdést magának: vajon a főnöke hogyan magyarázná meg az ön fizetésemelését a saját felettesének? Emellett a következő kérdések is segítségére lehetnek abban, hogy a főnöke szemszögéből mérlegeljen:

 • Könnyen pótolható vagyok-e?
 • Mennyi időbe telne betanítani az utódomat arra a munkakörre, amit végzek?
 • Tudna-e a vállalat helyettesíteni engem ugyanannyi fizetéssel, mint amennyit jelenleg kapok?
 • A következő kérdéseket pedig már a saját szemszögéből válaszolja meg:
 • Vannak-e máshol kedvező álláslehetőségek a számomra?
 • Vajon mennyi időt venne igénybe, hogy egy másik, számomra megfelelő állást szerezzek?
 • Van-e olyan cég, ahol magasabb fizetést kapnék a mostaninál? Konkrétabban: egy másik cégnél jobban értékelnék-e ugyanazt a tevékenységet, mint amit itt végzek?

Miért igen/miért nem?

Végül, mielőtt a tettek mezejére lépne, gondolja még át ezt a néhány konkrét körülményt is:

 • Mindig személyesen tárgyaljon. Soha ne írásban, e-mail vagy levél formájában kérjen fizetésemelést, mert könnyen lehet, hogy ily módon sosem méltatják válaszra.
 • Kerülje azokat az időpontokat, amikor felettese nem tud a beszélgetésre koncentrálni – pl. a hétfő reggel és a péntek délután tipikusan rossz alkalmat adhatnak egy ilyen komoly hangvételű megbeszélésre.
 •  Tartsa szem előtt felettesei szempontrendszerét: „nekik miért éri meg jóváhagyni a kérésemet?”.
 • Az elért teljesítményét emelje ki, sose arra összpontosítson a tárgyalás során, hogy önnek mennyivel könnyebb lenne az élete a fizetésemeléssel.
 • Ne adjon ultimátumot főnökének. Ne feledje: a cél az, hogy mindenki jó szájízzel távozzon a megbeszélésről, és ne sérüljön a munkahelyi kapcsolat.
 • Kommunikációja mindvégig maradjon szakmai, még szélsőséges esetben se hagyja, hogy elragadják az érzelmei.

Még egy utolsó tanács: higgyen magában! Hiszen önbizalom nélkül főnökét sem tudja majd meggyőzni arról, hogy ön olyan értékes és nélkülözhetetlen munkaerő, aki igenis rászolgál a fizetésemelésre.

Sok sikert!

További írások:

Önéletrajz-minta-pályakezdőknek

Ingyenes önéletrajz minta pályakezdőknek

Az első önéletrajz megírása pályakezdőként gyakran komoly kihívást jelent. Ebben az ingyenesen letölthető önéletrajz-minta megbízható iránymutatóként szolgálhat.
Karrier-és--mesterséges-intelligencia

Mesterséges intelligencia hatása a karrierünkre

Hörömpöli-Tóth Levente beszélget Kránitz Éva vezetőfejlesztési és karriertanácsadóval arról, hogy milyen hatása lesz a mesterséges intelligenciának a karrierünkre.
Munkát-keres

Munkát keres?

Munkát keres? A következőkben olyan weboldalakat mutatok be tematikusan, amelyeket érdemes lehet megismerni, akár ki is próbálni.
Passzív-jövedelem

Passzív jövedelem

A cikk arról szól, hogyan tehet szert passzív jövedelemre. 12 online üzleti ötlet a droppshippingtől a könyvértékesítésig.

Kapcsolatépítés

Nehézségei vannak a kapcsolatépítéssel? Íme négy mítosz, amely akadályozhatja, hogy sikeres legyen benne.
Telefonos-elsőkörös-interjú

Telefonos első körös állásinterjú

Hogyan készüljön fel a telefonos elsőkörös interjúra? Hogyan mutassa be magát profin? Mit mondjon a motivációjáról? Fizetési igényéről?
Emberközpontú-munkavégzés

Emberközpontú munkavégzés

Karrierünk szempontjából fontos, hogy ismerjük azokat a humán trendeket, amelyek befolyásolják a szervezeteket, ahol dolgozunk vagy dolgozni szeretnénk a jövőben. A Deloitte tanácsadó cég 2021-es humántőke-kutatásának összefoglalóját olvashatja itt dióhéjban.
Karrierváltás

Ideje karriert váltani?

Eljött az idő, hogy olyan értelmes munkát végezzen, amiért őszinte lelkesedéssel kel ki reggelente az ágyból? Itt tippeket kaphat ahhoz, hogyan találja meg.
Hogyan-dolgozzunk-otthonrol

Hogyan dolgozzunk otthonról

Otthonról dolgozni lehet áldás és átok egyaránt. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy miként használja ki az előnyeit anélkül, hogy beleesne a távmunka vagy a szabadúszó létforma buktatóiba.