Fizetésemelés kérése

Fizetésemelés kérése

Fizetésemelést kérni a legtöbb embernek frusztráló érzés. Ha ez önnek is gondot okoz, akkor a cikkből megtudhatja hogyan készüljön fel és időzítse jól a megbeszélést, nem utolsó sorban miként tárgyaljon profin.

Fizetésszámítás

Az egyik legfontosabb momentum a reális számok meghatározása fizetésünk tekintetében. Véletlenül se essünk bele például abba a hibába, hogy egy másik pozícióhoz mérjük fizetési igényünket. Ahhoz, hogy pontosan meghatározza a munkaköréhez tartozó reális fizetési igényt, némi kutatásra lesz szüksége.

Nézzen utána a következő kérdéseknek:

 • Mi az átlagos fizetés abban a szakmában, szakterületen, amiben dolgozik?
 • Milyen fizetéseket adnak a helyi konkurens cégek?
 • Mi a felső és alsó határa a fizetési skálán az ön pozíciójának?
 • Mi az infláció aránya, és az ön iparágában mennyivel nőttek ennek viszonylatában a fizetések?
 • Mindezekhez mérten reális-e az ön fizetési igénye?

Az ilyen kérdésekről sok információt találhatunk pl. az internetes szakmai portálokon, de még biztosabbra mehetünk, ha karrier-tanácsadót kérdezünk meg az aktuális fizetési trendekről.

Teljesítménylista

Ahhoz, hogy alá tudja támasztani, mennyi a tényleges értéke a munkájának cége számára, össze kell gyűjtenie a lehető legtöbb bizonyítékot, ami a rendelkezésére áll. Mik lehetnek ezek?

Lényegében bármilyen írásos dokumentum megteszi, ami képet ad a teljesítményéről – pl. értékelések, statisztikák, az üzleti partnerektől vagy az ügyfeleitől, munkatársaitól kapott pozitív visszajelzéseket tartalmazó levelek.

A legjobb, amit tehet, ha szakít arra egy kis időt a napi rutin során, hogy az elért eredményeit, sikereit egy lista formájában vezeti vagy elmenti egy külön mappában. Egy ilyen rendszerezett „csomag” nagyon jól tud jönni akkor, amikor be kell számolnunk feletteseinknek a teljesítményünkről – nem utolsósorban erre hivatkozva folyamodhatunk akár fizetésemelésért is.

Ezekkel a kézzelfogható adatokkal azt tudja alátámasztani, hogy miért pótolhatatlan és komoly értékeket termelő tagja a szervezetnek. Ne legyen rest, és amikor valamilyen eredményt ér el a munkája során (legyen az akár csak egy pozitív visszajelzés valamelyik külső vagy belső ügyfelétől), vezesse fel ebbe a listába!

Időzítés

Amikor azt fontolgatja, hogy fizetésemelésről tárgyaljon, az egyik legfontosabb szempont mindig a megfelelő időzítés. Biztosan nem szerencsés pl. egy rossz gazdasági periódusban ilyen igényekkel előállni, ezért fontos, hogy naprakész információi legyenek mind a munkahelye aktuális gazdasági helyzetével, mind a régió és a gazdasági szektor piaci helyzetével kapcsolatban.

Legyen tájékozott általános gazdasági kérdésekben, olvasson a témába vágó cikkeket! Informálódjon a cégénél – lehetőleg több forrásból – az aktuális pénzügyi helyzetről: megengedi-e a büdzsé a fizetések növekedését. Ha nagyvállalatnál dolgozik, tájékozódjon arról, mikor volt és mikor várható valamelyik munkaterületen emelés.

Megjegyzés: nem árt tisztában lenni azzal, hogy vannak cégek, ahol szigorú szabályozás van arra, hogy mikor és milyen mértékben emelik a dolgozók fizetését. Ha ön ilyen helyen dolgozik, akkor jó, ha tudja, mikor vannak a fizetésemelés időszakai, és ehhez igazítja a fizetésemelésre vonatkozó kérelmét.

Sikeres tárgyalási stratégia

A sikeres tárgyalás kulcsa, hogy ne harcként fogjuk fel: ha jól csináljuk, itt nincs sem győztes, sem vesztes, sem pedig kompromisszumok. A cél az együttműködés és a közös munka fenntartása, ezért a legfontosabb, hogy empatikusan meghallgassák egymás álláspontját és érveit.

A fentiek során már szó volt arról, hogy a felkészülésnek nagy jelentősége van abban, hogy a tárgyalás sikerrel záruljon. Pontosan tudnia kell, hogy milyen mértékű emelést akar elérni, és azzal is tisztában kell lennie, hogy megérdemli-e ezt. A következő lépés, hogy igényét olyan stílusban és hangulatban adja elő munkáltatójának, hogy ön is és ő is elégedetten távozzon a megbeszélés végén.

Készüljön fel alaposan az esetleges akadályokra, azaz azokra a kifogásokra, amiket főnöke támaszthat kérésével kapcsolatban! Erre az a legjobb mód, ha beleképzeli magát az ő helyébe, és feltérképezi lehetséges aggályait.

Tegye fel a kérdést magának: vajon a főnöke hogyan magyarázná meg az ön fizetésemelését a saját felettesének? Emellett a következő kérdések is segítségére lehetnek abban, hogy a főnöke szemszögéből mérlegeljen:

 • Könnyen pótolható vagyok-e?
 • Mennyi időbe telne betanítani az utódomat arra a munkakörre, amit végzek?
 • Tudna-e a vállalat helyettesíteni engem ugyanannyi fizetéssel, mint amennyit jelenleg kapok?
 • A következő kérdéseket pedig már a saját szemszögéből válaszolja meg:
 • Vannak-e máshol kedvező álláslehetőségek a számomra?
 • Vajon mennyi időt venne igénybe, hogy egy másik, számomra megfelelő állást szerezzek?
 • Van-e olyan cég, ahol magasabb fizetést kapnék a mostaninál? Konkrétabban: egy másik cégnél jobban értékelnék-e ugyanazt a tevékenységet, mint amit itt végzek?

Miért igen/miért nem?

Végül, mielőtt a tettek mezejére lépne, gondolja még át ezt a néhány konkrét körülményt is:

 • Mindig személyesen tárgyaljon. Soha ne írásban, e-mail vagy levél formájában kérjen fizetésemelést, mert könnyen lehet, hogy ily módon sosem méltatják válaszra.
 • Kerülje azokat az időpontokat, amikor felettese nem tud a beszélgetésre koncentrálni – pl. a hétfő reggel és a péntek délután tipikusan rossz alkalmat adhatnak egy ilyen komoly hangvételű megbeszélésre.
 •  Tartsa szem előtt felettesei szempontrendszerét: „nekik miért éri meg jóváhagyni a kérésemet?”.
 • Az elért teljesítményét emelje ki, sose arra összpontosítson a tárgyalás során, hogy önnek mennyivel könnyebb lenne az élete a fizetésemeléssel.
 • Ne adjon ultimátumot főnökének. Ne feledje: a cél az, hogy mindenki jó szájízzel távozzon a megbeszélésről, és ne sérüljön a munkahelyi kapcsolat.
 • Kommunikációja mindvégig maradjon szakmai, még szélsőséges esetben se hagyja, hogy elragadják az érzelmei.

Még egy utolsó tanács: higgyen magában! Hiszen önbizalom nélkül főnökét sem tudja majd meggyőzni arról, hogy ön olyan értékes és nélkülözhetetlen munkaerő, aki igenis rászolgál a fizetésemelésre.

Sok sikert!

További írások:

mlm-karrier

MLM karrier

A multilevel marketing vagy más néven MLM, egy a választható szakmai életutak közül. Ön hogyan van ezzel a típusú karrierúttal? Ismeri a lehetőségeket, volt már tapasztalata benne? Esetleg tervezi, hogy kipróbálja?
Kreatív-karrier

Kreatív foglalkozások

A cikkben áttekintünk néhány lehetséges példát kreatív karrierútra. Ha érdeklik a kimondottan kreatív foglalkozások, akkor önnek szól ez az írás!
Ezoterikus foglalkozások

Ezoterikus foglalkozások

Vonzza az ezotéria vagy az alternatív gyógyászat? Szeretné tudni, hogy ezzel vajon hogyan lehet pénzt is keresni? Összegyűjtöttük a 20 legismertebb ezoterikus foglalkozást.
Automatizáció-hatása-a-munkaerőpiacra

Automatizáció hatása a munkaerőpiacra

A MGI kutatása szerint az automatizálás komoly hatással lesz a munkaerőpiacra. Egyes iparágakban jelentősen csökkenhet majd a munkahelyek száma, míg új munkahelyek jönnek létre. Tudja meg melyek a kialakuló szakmák!
Karriermúzsa-első2018

Portfóliókarrier

Portfólió- vagy párhuzamos karriernek nevezzük, amikor többféle részmunkaidős munkát végzünk párhuzamosan, vagy több rövid ideig tartó megbízásunk van egymás után. Tudjon meg többet erről a modern karriermodellről.
Fizetésemelés kérése

Fizetésemelés kérése

Fizetésemelést kérni a legtöbb embernek frusztráló érzés. Ha ez önnek is gondot okoz, akkor a cikkből megtudhatja hogyan készüljön fel és időzítse jól a megbeszélést, nem utolsó sorban miként tárgyaljon profin.
Újrakezdés

Újrakezdés

Nézzünk szembe a tényekkel: az élet teremthet váratlan helyzeteket, amikor hosszabb ideig munka nélkül maradunk. A cikk arról szól, hogyan készüljünk fel arra, hogy ismét munkába állunk.
Sikeres álláskeresés kulcsa

Álláskeresés

A cikk arról szól, hogyan találja meg azt az állást, ami célt, értelmet és nagy megelégedettséget ad majd önnek.
Életpálya újratervezése

Életpálya újratervezése

Életkortól függetlenül belekezdhetünk új dolgokba, és akár elindíthatunk egy új karrierívet. Ha valaki ma jobban teljesít nálunk, az csak annyit jelent, hogy hamarabb kezdett el az adott témával foglalkozni.