Kreatív foglalkozások

Kreatív

Minden munka igényel bizonyos fokú kreativitást. Valamennyien szembesülünk munkánk során olyan problémákkal, melyek megoldásához kíváncsiság, önbizalom, absztrakt gondolkodás, intellektuális aktivitás szükséges. Ezek a kreatív emberek személyiségjegyei.

Kreatív foglalkozások ismérvei

A kreativitás mértéke tág határok között változhat. Az úgynevezett „kreatív munkák”, amelyek valamilyen új alkotás (pl.: film, alternatív színházi darab, reklámgrafika, számítógépes alkalmazás vagy játék stb.) létrehozására irányulnak, nagy fokú kreativitást igényelnek, de technikai tudást is.

A kreatív munkák általában nagy fokú szabadsággal járnak. Ritkán várják el a 9-től 5-ig tartó munkaidőt. Sok esetben magunk határozhatjuk meg a munkavégzés helyét és idejét. Dolgozhatunk otthonról, egy kávézóból vagy akár a strandról. Gyakran hozhatunk önálló döntéseket, és magunk állíthatjuk össze a napirendünket.

A kreatív munkavégzés sok esetben csapatmunkát jelent, melynek során az erők egyesítésével létrejött szinergikus hatások segítségével rendkívüli eredményeket érhetünk el.

Az alábbiakban áttekintünk néhány lehetséges példát kreatív karrierútra.

Jól ismert kreatív karrierutak

A lakberendezői munka azoknak való, akik rendelkeznek a harmonizáló színek és anyagok különböző terekhez történő illesztésének képességével. Be kell rendezni a helyiséget – természetesen határidőre, a költségvetésen belül maradva és a megbízó elvárásainak megfelelő módon.

A grafikus olyan alkotásokat készít, melyek megfogják a néző szemét. Az általuk tervezett képek és hátterek számos médiumban kerülhetnek felhasználásra. Rajzolás, festés, vázlatkészítés, animáció készítéséhez szükséges készségekkel kell rendelkezni.

A professzionális fényképészeknek egyaránt jártasnak kell lenniük a termék-, esemény- és portréfényképezésben. Képkészítési adottságaikat igénylik az újságok, magazinok, fajsúlyos tartalmú weblapok és hirdetési ügynökségek is.

A filmkészítőnek jó szeme van a részletekhez, jó a vizuális történetmesélésben, megírandó scriptek, leforgatandó jelenetek megtervezésében. Hosszú órák várják, ami alatt tökéletesre csiszolhatja az alkotását.

Egyes emberek rendelkeznek annak a képességével, hogy a világot olyan módon lássák, amely kiemeli annak szépségét és különlegességét. Ha egy vizuális művész bemegy egy üres szobába, akkor a lehetőségeket fogja látni benne. Kamerát használ az ezer szóval is felérő képek felvételéhez.

A videósnak stúdióminőségű videókat kell készítenie. Ezek lehetnek kreatívok és szórakoztatóak, vagy komolyak és üzletiek. Általában olyan cégek alkalmaznak videósokat, amelyek képzési célokra készítenek filmeket vagy vállalati videókat.

A videófelvétel és videóposztolás technikai vonatkozásainak ismeretén túl világítási, beállítási és háttérválasztási tudás tehet alkalmassá egy ilyen karrierre.

A szövegíró könnyen ír szövegeket, pl. amelyek eladnak dolgokat. A hirdetések és a prospektusok tele vannak olyan mondatokkal, melyeket szövegírók készítettek. A vállalatok éves jelentései hasonlóképpen. A szövegírók készítik a hirdetések és kereskedelmi anyagok szöveges részét is, amellyel vizuális és zenei részeket egészítenek ki. Képesnek kell lenniük arra, hogy írásaikat különböző célcsoportokhoz adaptálják.

Kreatív vénájú üzletemberek számára vonzó lehet a marketingvezető pozíció. Ebben a munkakörben kreatív ügynökségekkel, piackutatókkal, grafikusokkal, nyomdákkal, PR-cégekkel és egyéb hasonló beszállítókkal kell együttműködni.

Divatos kreatív állások

A speciáliseffektus-készítőnek naponta kell első ránézésre lehetetlennek tűnő jeleneteket megvalósítania. Jellemző eszközei miniatűr modellek, animálható elektronikus robotok és elsősorban számítógép készítette képek.

Ezekkel készít olyan jeleneteket, eseményeket vagy figurákat, melyeket túl veszélyes, vagy túl költséges lenne a valóságban felvenni. Film- és tv-társaságoknak, vagy erre specializálódott vizuáliseffektus-készítő cégeknek dolgozik.

Mivel életünket egyre inkább betölti okostelefonunk, mind nagyobb a kereslet az olyan mobilalkalmazás-fejlesztők iránt, akik új és innovatív mobilalkalmazásokat képesek készíteni.

Ez a munka a kreatív gondolkodásmód mellett jó elemző- és problémamegoldó készségeket, valamint programozói ismereteket igényel. Fontos a különböző programnyelvek és platformok ismerete is.

A webdesigner álláshoz a technikai készségeken túl kreativitás és a felhasználói interfész követelményeinek alapos ismerete is szükséges. Ez tesz képessé lebilincselő grafikák készítésére.

2016-ban több mint 24 milliárd videójátékot adtak el az USA-ban. A videójáték-designerek kulcsszerepet töltenek be az új játékok koncepciójának kifejlesztésében. Új világokat, helyszíneket és történeteket találnak ki. Szorosan együtt kell működniük a valódi programozást végző fejlesztőkkel.

A filmesek és videógyártók azoknak az animátoroknak a munkáját fogják igényelni, akik animáció készítése útján tudják kreatív ötleteiket megvalósítani.

Az animátor olyan alkotó, aki az animációs film szereplőinek, mozgó tárgyainak mozgási stílusát, karakterét, tempóját skiccekben lerajzolva tervezi meg. Rendelkeznie kell pl. Adobe Photoshop-, Maja- vagy ZBrush-tudással.

Néhány további kreatív foglalkozás

A művészeti vezetők zenekarok, színházi társulatok és művészeti fesztiválok számára dolgoznak. Kreatív emberekkel, gyakran művészekkel együttműködve kell pénzügyi és adminisztratív felelősség birtokában segíteniük művészeti események látogatottságának a növelését.

A concept artistok a huszadik század hetvenes éveiben létrejött neoavantgardista irányzat képviselői, akik elgondolása szerint a műalkotásokat nem kell létrehozni, elegendő terveiket, leírásaikat dokumentálni, s a befogadó elképzelheti magának a kész művet.

Az építésztechnikus vizuális művészi készségeit és kreativitását használja bármilyen típusú kép tervezéséhez.

Ha ehhez számítógépes grafikai tervezőkészség társul, akkor a hirdetési ügynökségek, marketingcégek, ingatlanfejlesztők és -forgalmazók, divatházak vagy egyéb olyan cégek alkalmazzák őket, ahol folyamatosan grafikákat kell készíteni.

Kreatív munkák bőségesen állnak rendelkezésre. Hiába bánik azonban valaki mesterien a kamerával vagy tud úgy írni, mint Shakespeare, a kreatív karrier ennél többet követel.

A kreatív munkát végzőknek ki kell fejleszteniük magukban a fegyelmet. Azok a bohémek, akik nem törődnek azzal, hogy pontosan jelenjenek meg, amikor szükséges, vagy a primadonnák, akik állandóan igénylik a reflektorfényt, nem élnek meg ezen a pályán.

További írások:

Önéletrajz-minta-pályakezdőknek

Ingyenes önéletrajz minta pályakezdőknek

Az első önéletrajz megírása pályakezdőként gyakran komoly kihívást jelent. Ebben az ingyenesen letölthető önéletrajz-minta megbízható iránymutatóként szolgálhat.
Karrier-és--mesterséges-intelligencia

Mesterséges intelligencia hatása a karrierünkre

Hörömpöli-Tóth Levente beszélget Kránitz Éva vezetőfejlesztési és karriertanácsadóval arról, hogy milyen hatása lesz a mesterséges intelligenciának a karrierünkre.
Munkát-keres

Munkát keres?

Munkát keres? A következőkben olyan weboldalakat mutatok be tematikusan, amelyeket érdemes lehet megismerni, akár ki is próbálni.
Passzív-jövedelem

Passzív jövedelem

A cikk arról szól, hogyan tehet szert passzív jövedelemre. 12 online üzleti ötlet a droppshippingtől a könyvértékesítésig.

Kapcsolatépítés

Nehézségei vannak a kapcsolatépítéssel? Íme négy mítosz, amely akadályozhatja, hogy sikeres legyen benne.
Telefonos-elsőkörös-interjú

Telefonos első körös állásinterjú

Hogyan készüljön fel a telefonos elsőkörös interjúra? Hogyan mutassa be magát profin? Mit mondjon a motivációjáról? Fizetési igényéről?
Emberközpontú-munkavégzés

Emberközpontú munkavégzés

Karrierünk szempontjából fontos, hogy ismerjük azokat a humán trendeket, amelyek befolyásolják a szervezeteket, ahol dolgozunk vagy dolgozni szeretnénk a jövőben. A Deloitte tanácsadó cég 2021-es humántőke-kutatásának összefoglalóját olvashatja itt dióhéjban.
Karrierváltás

Ideje karriert váltani?

Eljött az idő, hogy olyan értelmes munkát végezzen, amiért őszinte lelkesedéssel kel ki reggelente az ágyból? Itt tippeket kaphat ahhoz, hogyan találja meg.
Hogyan-dolgozzunk-otthonrol

Hogyan dolgozzunk otthonról

Otthonról dolgozni lehet áldás és átok egyaránt. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy miként használja ki az előnyeit anélkül, hogy beleesne a távmunka vagy a szabadúszó létforma buktatóiba.