A jövő állásai

Jövő állásai

Egy 2017-es McKinsey Global jelentés szerint az automatizálás miatt 73 millió állás szűnhet meg az USA-ban 2030-ra. Ezek elsősorban adminisztratív és irodai munkák, de megszenvedik a változásokat a fizikai munkások is, főleg az építő- és az élelmiszer-feldolgozó iparban.

Lesznek pozitív változások is: a kb. 20 millió feleslegessé vált dolgozó könnyen találhat új foglalkozást. A Gartner szerint 2020-ra a mesterséges intelligencia (AI) elterjedése további 2,3 millió állást fog létrehozni.

Lássunk néhány példát a látóhatáron levő új pozíciókra

Képzeljük el, hogy robotkutyánkat elüti egy önvezető autó. Súlyos a baleset, a kutya öntudatlan, és kilógnak az ízületei. Jön a robotmentő. A robotmentősök felmérik a helyzetet, és ellátják a sérültet. Sztetoszkóp és sebtapasz helyett feszültségmérőt és ragasztópisztolyt használnak, megszüntetik a meghibásodott áramkörök okozta végtagrángásokat.

A virtuális valóság egyre rohamosabban terjed, és játéktérként valós utcaképeket használ. Egyre nagyobb a kereslet a VR spotterek iránt, akik az utcákat, parkokat, erdőket járják, hogy minél izgalmasabb háttereket vegyenek fel a videójátékokhoz, mobilappokhoz és egyéb VR-alapú alkalmazásokhoz.

A következő 10-20 év alatt a drónok érdekes újdonságból mindennapjaink állandó résztvevőivé válnak. Nagy számban kell őket beszerezni, üzemeltetni és karbantartani úgy, hogy eleget teszünk a hatályos jogszabályi követelményeknek. Ezt a munkát fogják irányítani a drónflottamenedzserek.

Hasonlóan fontos feladat a drónok légi forgalomban történő biztonságos részvételének menedzselése. A magán légi irányítóknak a saját légi irányító berendezések biztonságos kezelése mellett képeseknek kell lenniük a különböző központi és helyi hatóságokkal és szervekkel való tárgyalásra és együttműködésre.

A betegek vizsgálat, kezelés vagy műtét utáni segítését orvosi mentorok fogják végezni. Ellenőrzik, hogy követik-e a (robot)orvosok utasításait, szedik-e a gyógyszereket, és segítenek nekik azoknak a negatív tényezőknek a kiiktatásában, melyek akadályozzák gyógyulásukat, illetve egészségük megőrzését. Egyesíteniük kell magukban a diétás szakember, az orvos, a gyógytornász és a barát főbb jellemzőit.

Magyarországi kitekintés

A világtrendek Magyarországon is érvényesek lesznek, mivel a nyitott magyar gazdaságban számos olyan globális multi van jelen, akik a már most intenzíven robotizált és az önvezetőautó-fejlesztések révén az AI-ban is erősen érintett autógyártásban, az elektronikai iparban, vagy az IT/Telekom területén működnek.

Nem feledkezhetünk meg az olyan magyar tulajdonú IT-cégekről, melyek globális vezető pozíciót foglalnak el pl. az adatbiztonság, az adatmenedzsment vagy a mobil/videójáték-fejlesztés területén.

További írások:

Karrier-és--mesterséges-intelligencia

Mesterséges intelligencia hatása a karrierünkre

Hörömpöli-Tóth Levente beszélget Kránitz Éva vezetőfejlesztési és karriertanácsadóval arról, hogy milyen hatása lesz a mesterséges intelligenciának a karrierünkre.
Munkát-keres

Munkát keres?

Munkát keres? A következőkben olyan weboldalakat mutatok be tematikusan, amelyeket érdemes lehet megismerni, akár ki is próbálni.
Passzív-jövedelem

Passzív jövedelem

A cikk arról szól, hogyan tehet szert passzív jövedelemre. 12 online üzleti ötlet a droppshippingtől a könyvértékesítésig.

Kapcsolatépítés

Nehézségei vannak a kapcsolatépítéssel? Íme négy mítosz, amely akadályozhatja, hogy sikeres legyen benne.
Telefonos-elsőkörös-interjú

Telefonos első körös állásinterjú

Hogyan készüljön fel a telefonos elsőkörös interjúra? Hogyan mutassa be magát profin? Mit mondjon a motivációjáról? Fizetési igényéről?
Emberközpontú-munkavégzés

Emberközpontú munkavégzés

Karrierünk szempontjából fontos, hogy ismerjük azokat a humán trendeket, amelyek befolyásolják a szervezeteket, ahol dolgozunk vagy dolgozni szeretnénk a jövőben. A Deloitte tanácsadó cég 2021-es humántőke-kutatásának összefoglalóját olvashatja itt dióhéjban.
Karrierváltás

Ideje karriert váltani?

Eljött az idő, hogy olyan értelmes munkát végezzen, amiért őszinte lelkesedéssel kel ki reggelente az ágyból? Itt tippeket kaphat ahhoz, hogyan találja meg.
Hogyan-dolgozzunk-otthonrol

Hogyan dolgozzunk otthonról

Otthonról dolgozni lehet áldás és átok egyaránt. Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy miként használja ki az előnyeit anélkül, hogy beleesne a távmunka vagy a szabadúszó létforma buktatóiba.
Mellékjövedelem

Mellékjövedelem

Ma már egyre szélesebb paletta áll rendelkezésünkre, ha kiegészítő jövedelemre van szükségünk a főállásunkból származó fizetés mellé. Önnek szól az írás, ha éppen mellékjövedelmet keres.