Újrakezdés

Újrakezdés

Nézzünk szembe a tényekkel: az élet teremthet váratlan helyzeteket. Megbetegszünk, öreg szüleink ápolásra szorulnak, gyerekünk születik, hosszabb utazást teszünk, vagy valami újat tanulunk. Egy teljes élet velejárói.

Több mint egy évig éltem külföldön, mialatt fizetés nélküli szabadságon voltam. Ezután a hosszabb távollét után újra munkába állni bizony kihívással járt. A kimaradt idő alatti ugyanis annyi minden változott, hogy alig ismertem rá a munkahelyre, ahonnan elmentem.

A főnökömnek és a munkatársaimnak sem jelenthetett kisebb kihívást, hogyan kezeljék az én beilleszkedésemet. Először is mik lesznek a feladataim? Hogyan tudok gyorsan kapcsolódni a futó projektekhez? Kinek lesz ideje engem képbe hozni?

Újrakezdés megtervezése

Visszatéréséről mi egyeztettünk a főnökömmel. Megállapodtunk egy mindkettőnk számára optimális dátumban. Ennek azért van jelentősége, mert, ha a főnöke éppen egy háromhetes projekt kellős közepén tart, célszerűbb megvárni a végét. Helyesebb olyan időpontot választani, amikor nincs akkora hajtás.

Ha ön gyesről megy vissza, célszerű fokozatosan újra munkába állni. Kezdetben elég, ha heti egy-két napot dolgozik, később hármat, és így tér vissza a teljes munkaidőhöz. A fokozatosság megkönnyíti a beilleszkedést gyes vagy egy hosszabb betegség után.

Munkatársainak is érdemes előre jeleznie, hogy újra munkába áll. Szakítson időt rá, hogy körbeküld egy e-mailt, illetve legközelebbi kollégáinak személyesen is beszámol hosszú távollétének valódi okáról.

Célok és prioritások újra gondolása

Bármi volt is a kimaradás oka, nyilvánvalóan hatással volt az életére, és lehet, hogy a céljai és prioritásai teljesen átalakultak. Amikor visszatértem a munkahelyemre hosszabb kihagyás után, átgondoltam, hol tartok, illetve merre tovább.

Ami engem illett, én az önfejlesztés mellett döntöttem (marketing szakirányba, ami a rendszerváltozást követő években, amikor a munkahelyre visszatértem, még új és keresett területnek számított).

Tény, hogy a prioritások és célok átalakulhatnak az életében, de egy csapat tagjaként meg kell találni az adok – kapok egyensúlyt. Fontos, hogy legyünk tekintettel a környezetünkre. Ha például most tér vissza gyesről, nyilván nem fog tudni esténként sokáig dolgozni.

De ha el is kell rohannia pontban délután ötkor, nem várhatja el gyermektelen munkatársaitól, hogy maradjanak bent befejezni a hátramaradt munkát.

Ha segítséget kap, köszönje meg, illetve teremtsen lehetőséget, hogy ne mindig csak kérjen, hanem viszonozza is. Például rövidítse le az ebédszünetet, vagy hetente egyszer érjen be korábban, így ön is nyújthat segítséget cserébe azért, amit önért tesznek.

Ha netalán ön a főnöke egy újonnan munkába visszatérő beosztottnak, vegye észre és támogassa azt az erőfeszítést, amivel a beilleszkedés jár.

Lemaradás behozása

Nem könnyű újra felvenni a fonalat. Sokminden átalakult, mióta elment, természetes, ha nyomás alatt érzi magát, hogy megfeleljen az elvárásoknak. A legtöbben megértőek lesznek, hogy nem tud máról holnapra rutinosan dolgozni.

Időbe telik, míg újra beleszokik, ne legyenek önmagával szemben irreális elvárásai. Képtelenség mindent egyszerre átlátni és elvégezni.

Amíg távol voltam, a cég felvett valakit a helyemre. A visszatérésem után ez a személy volt a legnagyobb hasznomra, ő hozott képbe az új dolgokkal kapcsolatban.  Bátran kérdeztem, jegyzeteltem és néhány hét után képes voltam felvenni a fonalat.

Új szokások kialakítása

Hosszabb távollét után újrakezdeni, azaz hozzászokni a munkatempóhoz, a határidők betartásához, vagy akár az öltözködési szabályokhoz, nem könnyű feladat. Nekem sok energiát felemésztett ismét helytállni. Arra lehet számítani, hogy az első néhány hét kimerítő lesz. Szakítson időt saját magára, pihenjen és relaxáljon a nap végén.

Tippek, amik segíthetnek az újrakezdésben

  • Ha elhalmozzák az e-mailek, használhatja az „Irodán kívül tartózkodom” automatikus sablonválaszt. Evidens, hogy újra dolgozik, és amint tud, válaszolni fog. Az emberek megértőbbek, mint gondolná.
  • Böngésszen az intraneten, korábbi céges hírlevelek között, tudakozódjon a munkatársaknál, mik azok a fontosabb események, amelyekről tudnia kell.
  • Ha gyesről tér vissza, hosszabb betegségen esett át, vagy közeli hozzátartozóját ápolta, a készenléti állapotot továbbra is kénytelen lesz fenntartani. Gondolja át mit tesz, ha nem ér rá a bébiszitter, vagy ha a szüleit hirtelen orvoshoz kell vinnie. Mindenképp tartalékoljon szabadságot a vészhelyzetekre, illetve beszéljen főnökével egyéb lehetőségekről. Például dolgozhat-e időnként otthonról.
  • Kérjen nyugodtan segítséget! Ne akarjon mindent egymaga megoldani! Ha nyíltan és őszintén fordul a munkatársaihoz, biztos lehet benne, hogy szívesen segítenek, vagy akár csak meghallgatják, ha éppen arra van szüksége.
  • Fontos a pozitív hozzáállás. Szokatlan lesz visszamenni dolgozni, főleg az első héten. Ugyanakkor jusson eszébe, nem volt kevésbé szokatlan az első hét a kilépéskor sem! Emlékszik még? KÉPES rá, csak adjon időt magának, és apró lépésekkel haladjon előre.

További írások:

mlm-karrier

MLM karrier

A multilevel marketing vagy más néven MLM, egy a választható szakmai életutak közül. Ön hogyan van ezzel a típusú karrierúttal? Ismeri a lehetőségeket, volt már tapasztalata benne? Esetleg tervezi, hogy kipróbálja?
Kreatív-karrier

Kreatív foglalkozások

A cikkben áttekintünk néhány lehetséges példát kreatív karrierútra. Ha érdeklik a kimondottan kreatív foglalkozások, akkor önnek szól ez az írás!
Ezoterikus foglalkozások

Ezoterikus foglalkozások

Vonzza az ezotéria vagy az alternatív gyógyászat? Szeretné tudni, hogy ezzel vajon hogyan lehet pénzt is keresni? Összegyűjtöttük a 20 legismertebb ezoterikus foglalkozást.
Automatizáció-hatása-a-munkaerőpiacra

Automatizáció hatása a munkaerőpiacra

A MGI kutatása szerint az automatizálás komoly hatással lesz a munkaerőpiacra. Egyes iparágakban jelentősen csökkenhet majd a munkahelyek száma, míg új munkahelyek jönnek létre. Tudja meg melyek a kialakuló szakmák!
Karriermúzsa-első2018

Portfóliókarrier

Portfólió- vagy párhuzamos karriernek nevezzük, amikor többféle részmunkaidős munkát végzünk párhuzamosan, vagy több rövid ideig tartó megbízásunk van egymás után. Tudjon meg többet erről a modern karriermodellről.
Fizetésemelés kérése

Fizetésemelés kérése

Fizetésemelést kérni a legtöbb embernek frusztráló érzés. Ha ez önnek is gondot okoz, akkor a cikkből megtudhatja hogyan készüljön fel és időzítse jól a megbeszélést, nem utolsó sorban miként tárgyaljon profin.
Újrakezdés

Újrakezdés

Nézzünk szembe a tényekkel: az élet teremthet váratlan helyzeteket, amikor hosszabb ideig munka nélkül maradunk. A cikk arról szól, hogyan készüljünk fel arra, hogy ismét munkába állunk.
Sikeres álláskeresés kulcsa

Álláskeresés

A cikk arról szól, hogyan találja meg azt az állást, ami célt, értelmet és nagy megelégedettséget ad majd önnek.
Életpálya újratervezése

Életpálya újratervezése

Életkortól függetlenül belekezdhetünk új dolgokba, és akár elindíthatunk egy új karrierívet. Ha valaki ma jobban teljesít nálunk, az csak annyit jelent, hogy hamarabb kezdett el az adott témával foglalkozni.