Munkát keres?

Munkát-keres

Nézzen körül az interneten

Az internet a mindennapjaink részévé vált. Másodpercek alatt hozzáférhetünk a világ összegyűjtött tudásához, kapcsolatba léphetünk ismerőseinkkel, és megrendelhetjük a legújabb divatot követő ruhákat is. Kifejezetten a jelenlegi, világjárvány miatt felborult világban még inkább előtérbe kerülnek az otthon kényelméből és biztonságából, az interneten keresztül intézett ügyek, vásárlások, szolgáltatásválasztások és -megrendelések.

És ahogy erre egyre nagyobb a kereslet, úgy növekszik folyamatosan a kínálat – ma már nem kell sok ahhoz, hogy valaki belépjen az online piactérre mint szolgáltató, művész, szabadúszó, író, fordító vagy éppen fodrász. Azonban ha önmagunkat, a szolgáltatásainkat vagy a termékeinket kezdjük árulni, mindenképpen szükségünk lesz egy erős, stabil internetes jelenlétre. Ehhez ideig-óráig elég csak a saját honlap, az ismerősökön keresztüli elérés a közösségi médiában. Ha azonban igazán profitálni szeretnénk a virtuális jelenlétből, érdemes annak is utánanézni, milyen online piactereken kínálhatjuk még a portékánkat.

A következőkben olyan weboldalakat mutatok be tematikusan, amelyeket érdemes lehet megismerni, akár ki is próbálni, ha ön…

…szabadúszóként kínálna különböző szolgáltatásokat:

A szabadúszókat kereső és kínáló weboldalak talán hazai szinten a legelterjedtebbek jelenleg. Ugyan jellemző, hogy főleg szoftverfejlesztés, marketing, design és fordítás területén tevékenykedők jelennek meg a szolgáltatás kínálójaként és főleg ezeken a területekről van kereslet is. Ez nem jelenti azt, hogy ha valamilyen különleges kompetenciával rendelkezünk, ne hirdethetnénk meg a szolgáltatásunkat szabadon. Azt azonban fontos leszögeznünk, hogy ezek az oldalak mind angol nyelven működnek, így már a regisztrációhoz is fontos az angol nyelvtudás, de a globális megrendelőkkel egyenesen elvárás az angol nyelvű kapcsolattartás.

A szabadúszó kereslet-kínálat legismertebb online „piacai” az UpWork, a Freelancer és a Fiverr. Ezeken az oldalakon bármilyen cég vagy magányszemély posztolhat projektet, és bárki jelentkezhet szabadúszóként, hogy hasznát lelje különböző kompetenciáinak. Mindhárom oldal segít a kereslet és kínálat egymásra találásában, a munka elvégzése alatti kommunikációban, a projektmenedzsmentben és a kifizetések egyszerűvé és biztonságossá tételében is.

Ingyenesen tudunk csatlakozni az oldalakhoz, és csak akkor kell fizetnünk, ha valóban elkezdünk dolgozni, de az, hogy mekkora összeget vonnak le mint „szolgáltatási díj”, változik.

Rugalmas, otthonról végezhető munkák sokaságát kínálja a Peopleperhour, a Hire My Mom (kifejezetten otthonról anyukáknak), a Hubstaff Talent, a Guru és a FlexJobs is.

Vannak bizonyos szabadúszó oldalak, amelyek igyekeznek azzal tartani a minőséget, hogy egy területre specializálódnak és a szabadúszókat tesztfeladatokkal válogatják ki. Ezek közül a legismertebb, főleg IT-területre fókuszáló oldal a TopTal, ahova ugyan nagyon nehéz bekerülni, cserébe jóval magasabb a bérezés és nívósabb a megrendelői kör is. További, technológiára és kódolásra szakosodott oldalak még a Yeeply és a Codeable, fordítóknak pedig érdemes lehet megismerni a Trusted Translations és a Gengo oldalakat. Ha szívesen kutakodunk az internet útvesztőjében, a Wonder kutatási szolgáltatást kereső és kínáló piaca is érdekes lehet számunkra.

…oktatás, tanácsadás, coaching területén keres ügyfeleket:

Elsőként coaching, tanácsadás, terápia területéről hozunk pár specifikus szolgáltatást kereső és kínáló oldalt. Mivel ezek elsősorban külföldi portálok, fontos megértenünk, hogy itt is elengedhetetlen az angol nyelv ismerete. Illetve annak kérdése, hogy tudunk-e online, távszolgáltatást nyújtani.

Amennyiben igen, érdemes lehet megismernünk a Good Therapy és a TherapyTribe felületeit, ahol mentális és szociális támogatást kínálhatunk fel.

Kifejezetten magyarországi kezdeményezés a MyTrainers, ahol edzők, tanárok, coachok, oktatók, trénerek kínálják szolgáltatásaikat. Az oldal viszonylag új, és bár egyre több szakembert tömörít, elképzelhető, hogy a kereslet még nem a legmagasabb. Hasonló, régebb óta üzemelő portál a Pszichológus kereső, amelyen keresztül pszichológia szolgáltatásokat tudunk keresni és kínálni is.

Ha oktatnánk (legyen szó főzésről, jógáról, vagy bármilyen más szakterületről, ahol kiterjedt tudással rendelkezünk, és szeretnénk is ezt a tudást továbbadni), érdemes különböző e-learning felületeket vagy magántanítást kínáló oldalakat végignézni szolgáltatói szemszögből. Például: TakeLessons, Udemy, Skillshare vagy Teachable.

Végezetül pedig, ha üzleti tanácsadásban vagyunk jártasak, a Clarity felületén keresztül jelentkezhetünk szakértőnek, ahol aztán percdíjakkal hívásokat foglalhatnak velünk azok, akiknek tanácsra van szükségük az adott témában.

…művészként szeretné munkáit különböző termékeken viszontlátni:

Alkotóművészek számára van talán a legtöbb lehetőség online felületeken keresztül eladni a termékeiket. A kézműves alkotásoktól (pl. Amazon Handmade) a ruhákat elkészítő és szállító oldalakon keresztül (pl. Redbubble, Printful) a könyvnyomtatás és -kiadásig (pl. Kindle, IngramSpark) rengeteg opció közül választhatunk, ha megosztanánk művészetünket a nagyvilággal biztonságos, profitábilis módon. A legnagyobb kreatív online piac az Etsy, itt gyakorlatilag az egyedi ajándéktárgyak, dekorációk, használati tárgyak végtelen piacába kapcsolódhatunk be. Sőt, dizájnerként komplett projektek megtervezését és vizuális megjelenítését is vállalhatjuk a DesignCrowd oldalán.

…turizmus és vendéglátás területén tevékenykedik:

Ugyan jelenleg a turizmus és vendéglátás piaca nem szárnyal, a világjárvány után biztosan nagy igény lesz egyedi, személyes szolgáltatásokra az alábbi területeken is. Ha jártasak vagyunk saját településünk történelmében és szívesen kipróbálnánk magunkat idegenvezetőként, a Tours By Locals-t nekünk találták ki.

Az Airbnb-t talán senkinek sem kell bemutatni – pár kattintással mi is csatlakozhatunk a több millió szállást vagy éppen egyedi élményszolgáltatásokat kínáló otthontulajdonosok körébe.

Az Eatwith oldalán pedig igazi vendéglátóssá válhatunk az otthonunk kényelméből. Jelenleg online főzési élményeket kínál az oldal, de lehet vacsorapartikat, főzőtanfolyamokat, gasztrotúrákat és élményeket is felkínálni az oldal közönségének.

Kategórián kívül pedig még egy oldalt érdemes megemlítenünk, ahol online üzleteknek mindenképp érdemes megjelenniük, ez pedig a Google My Business. Ezzel nemcsak optimalizálni tudjuk, hogy megjelenjen üzletünk a világ legnagyobb keresőmotorján, de vásárlóink számára könnyűvé válik, hogy megnézzék az értékeléseinket, felvegyék velünk a kapcsolatot, és persze ők maguk is értékelést hagyjanak a tevékenységünkről.

Összegzés

Az internet lehetővé teszi, hogy országos, sőt, nemzetközi vásárlói kört építsünk ki a szolgáltatásaink és termékeink felhasználóiból. Több száz oldal közül választhatunk, amely online piactérként támogat majd minket pontosan abban, amire szükségünk van. Legyen ez pólónyomás, szállítás, vagy éppen rugalmas, otthonról végezhető munka. Rugalmas díjazási csomagok, egyszerűen használható felületek, belső számlázási rendszerek gondoskodnak róla, hogy valóban mindenki megtalálja, amit keres. A legfontosabb mindig, hogy regisztráció előtt elolvassuk a felhasználási feltételeket, hogy biztosan ne érjen minket meglepetés.

Magyarországon ugyan még kevésbé elterjedtek a különböző szolgáltatásokat tematikusan gyűjtő oldalak, de elképzelhető, hogy ezt a piaci rést hamarosan betöltik. Talán pont ön lesz aki ebben fantáziát lát.

Ha hasznosnak találta az írást, mentse el a @karriermuzsa.hu oldalt a könyvjelzők közé, és térjen vissza máskor is.

További írások:

Új álláskeresési trend

Új álláskeresési trend

Új álláskeresési trendekről szól ez az írás. Tudja meg, hogyan érdemes állást keresni, ha olyan munkát szeretne, ami megfelel az őszinte érdeklődésének és anyagi igényeinek.