Ideje karriert váltani?

Karrierváltás

Úgy érzi eljött az idő, hogy olyan értelmes munkát végezzen, amiért őszinte lelkesedéssel kel ki reggelente az ágyból? Szívesen tenne a környezetéért, a közösségért, amelynek a tagja, vagy akár az egész világért? Vagy csak olyan munkahelyet szeretne, ahol rugalmasabb az időbeosztás, hogy több időt tölthessen a szeretteivel? Akármi is legyen az oka, a karrierváltás egy megfontolandó opció lehet.

Alig pár évtizeddel ezelőtt az átlagos karrierút egy munkahelyből állt. Manapság pedig az is ritkaságnak számít, ha egy-egy fiatal három évnél tovább marad egy cégnél. Ebben a folyamatosan változó, új munkahelyi szerepköröket felfedező és régieket elsüllyesztő világban egyszerre van nagyon jó és rendkívül nehéz dolga annak a 40–50 év körüli embernek, aki karrierváltásra adja a fejét.

Hiszen folyamatosan jönnek létre újabbnál újabb, izgalmas munkalehetőségek, mégis nehéz meghozni a döntést, hogy 20–30 stabil munkaév után valami újba vágjuk a fejszénket. 180 fokos fordulatokat venni és újrakezdeni nem egyszerű. De ebben a cikkben arra vetünk egy pillantást, miért is különösen nehéz elindulni ezen az úton, és adunk pár inspiratív ötletet, hogyan és mit is érdemes végiggondolni azoknak, akik úgy érzik, belevágnak.

A karrierváltás fenyegető rémei

Sajnos olyan világban élünk, ahol az álláskeresés nem mentes az előítéletektől. Emberek ülnek az íróasztal másik oldalán a maguk feltételezéseivel, rossz tapasztalataival, így hát valós veszély, hogy valakit a kora miatt ér hátrányos megkülönböztetés.

Idegenek előítéleteivel megküzdeni sem könnyű, de mi a helyzet akkor, ha családtagok és barátok is értetlenül állnak a karrierváltási döntés előtt, sőt akár ellenzik is? Persze, kívülről nehéz lehet megérteni, miért hagyjuk el a járt utat a járatlanért, de van jó hírünk is. Minél felkészültebben, átgondoltan és proaktívabban vágunk bele a karrierváltás folyamatába, annál gördülékenyebben és gyorsabban sikerülhet végigvinni a folyamatot.

Első lépések, hogy elinduljon az új úton

Ha érik önben a változás igénye, mindenképp érdemes lehet időt szakítani egy alapos önismereti folyamatra. Meg tudja fogalmazni, hogy mit keres pontosan? Mire számít a karrierváltással? Mik a céljai? Hogyan tud összefonódni az, amit az életben keres azzal, amit a munkában? Szerencsére az interneten már rengeteg önismereti módszer és gyakorlat elérhető, amelyek segíthetnek abban, hogy közelebb kerüljön önmaga, céljai és értékválasztásai megértéséhez.

Az önismeret kérdéskörébe tartozik, de fontos külön is kiemelni, hogy időt fordítsunk a mögöttünk álló tapasztalatokra, azokra az erősségeinkre, versenyelőnyeinkre, amelyeket az éveknek köszönhetünk. Végiggondolva, hogy milyen átvihető ismereteink, képességeink és készségeink tesznek minket alkalmassá új munkakörök betöltésére, elképzelhető, hogy azt is felfedezzük, nem is kell túlságosan drasztikusakat váltanunk. Lehetséges, hogy elég csak egy új szemszög, valami hasonló munka, amely visszahozza az izgalmat és lelkesedést az életünkbe.

Ha sikerül meghatároznunk, hogy hova is szeretnénk eljutni, azt is végig kell gondolnunk, hogy milyen lépéseket kell megtennünk ezért a célunkért. Lehet, hogy eljött az ideje visszaülni az iskolapadba? Elég lehet egy online kurzus is? Talán pont van egy olyan projekt vagy lehetőség, amelyikkel kipróbálhatjuk, milyen lenne az áhított új karrier – akár a jelenlegi munkakörünk belül, vagy önkéntesként is. Nézzünk szét az ismerősi körünkben, beszélgessünk, próbáljunk ki új feladatokat, tanuljunk a fiatalabb generációktól. A közösség ereje lehet a legnagyobb előny egy karrierváltási folyamatban – sosem tudhatjuk, kinek az ismerősein keresztül talál majd ránk a legjobb lehetőség.

Kompetenciaalapú önéletrajz

Ha úgy dönt, hogy marad az alkalmazotti létformánál, és nagyjából tudja mit keres, eljött az álláskeresés és az önéletrajzok elkészítésének ideje. Az általános jó tanácsokat itt is érdemes figyelembe venni – álláspályázati kiírásra szabott, kompetenciaalapú önéletrajz minden megpályázni kívánt álláshoz.

Az önéletrajz mellett tegyünk említést a motivációs levélről. Ez a legjobb módja annak, hogy őszintén meg tudjuk osztani, miért is döntöttünk a karrierváltás mellett. A tömör, pozitív hangvételű történeteknek megvan az erejük, hogy felkeltsék a kiválasztást végzők figyelmét. Ha az érdeklődés megvan, már könnyebb dolgunk lesz a további körökben.

Karriert váltani, új kalandot elkezdeni sosem egyszerű. De mint minden nagynak tűnő kihívás előtt, itt is segíthet, ha minél kisebb, minél egyszerűbben teljesíthető apró feladatokat határozunk meg magunknak. Ha tudjuk, hova szeretnénk eljutni, és megtesszük az első lépéseket, garantáltan el fogjuk érni a célunkat. Lehet, hogy évekbe telik majd – a mai munkaerőpiaci helyzetet ismerve, biztosan tudjuk, hogy egy új munkahely megtalálása legrövidebb esetben is legalább fél év –, de ha összhangban állunk önmagunkkal, és tudjuk, mit keresünk, biztosan meg fogjuk találni. Az álláskeresés pedig viszontagságos utazás tud lenni, ezért fontos, hogy elfogadóak legyünk magunkkal, és türelemmel vágjunk bele szakmai életutunk új fejezetébe.

Ajánlom önnek a karriervaltas.hu-t, ahol minden karrierváltással kapcsolatos kérdésére választ találhat. Ha kikristályosodik az új irány, akkor látogasson el a szakmaioneletrajz.hu, ONELETRAJZSABLON.HU és állásinterjutechnika.hu oldalakra, amelyek segítenek professzionálisan felkészülni az álláspályázásra.

Végül, de nem utolsósorban, fontolja meg karrierváltás-tanácsadó, coach felkeresését is. Egy támogató szakember segíthet abban, hogy reálisan határozza meg a céljait, nyomon kövesse a fejlődését, és tanácsot adjon az elakadásoknál.

További írások:

Kreatív-karrier

Kreatív foglalkozások

A cikkben áttekintünk néhány lehetséges példát kreatív karrierútra. Ha érdeklik a kimondottan kreatív foglalkozások, akkor önnek szól ez az írás!
Ezoterikus foglalkozások

Ezoterikus foglalkozások

Vonzza az ezotéria vagy az alternatív gyógyászat? Szeretné tudni, hogy ezzel vajon hogyan lehet pénzt is keresni? Összegyűjtöttük a 20 legismertebb ezoterikus foglalkozást.
Automatizáció-hatása-a-munkaerőpiacra

Automatizáció hatása a munkaerőpiacra

A MGI kutatása szerint az automatizálás komoly hatással lesz a munkaerőpiacra. Egyes iparágakban jelentősen csökkenhet majd a munkahelyek száma, míg új munkahelyek jönnek létre. Tudja meg melyek a kialakuló szakmák!
Karriermúzsa-első2018

Portfóliókarrier

Portfólió- vagy párhuzamos karriernek nevezzük, amikor többféle részmunkaidős munkát végzünk párhuzamosan, vagy több rövid ideig tartó megbízásunk van egymás után. Tudjon meg többet erről a modern karriermodellről.
Fizetésemelés kérése

Fizetésemelés kérése

Fizetésemelést kérni a legtöbb embernek frusztráló érzés. Ha ez önnek is gondot okoz, akkor a cikkből megtudhatja hogyan készüljön fel és időzítse jól a megbeszélést, nem utolsó sorban miként tárgyaljon profin.
Újrakezdés

Újrakezdés

Nézzünk szembe a tényekkel: az élet teremthet váratlan helyzeteket, amikor hosszabb ideig munka nélkül maradunk. A cikk arról szól, hogyan készüljünk fel arra, hogy ismét munkába állunk.
Sikeres álláskeresés kulcsa

Álláskeresés

A cikk arról szól, hogyan találja meg azt az állást, ami célt, értelmet és nagy megelégedettséget ad majd önnek.
Életpálya újratervezése

Életpálya újratervezése

Életkortól függetlenül belekezdhetünk új dolgokba, és akár elindíthatunk egy új karrierívet. Ha valaki ma jobban teljesít nálunk, az csak annyit jelent, hogy hamarabb kezdett el az adott témával foglalkozni. 
Új álláskeresési trend

Új álláskeresési trend

Új álláskeresési trendekről szól ez az írás. Tudja meg, hogyan érdemes állást keresni, ha olyan munkát szeretne, ami megfelel az őszinte érdeklődésének és anyagi igényeinek.