A jövő állásai

Jövő állásai

Egy 2017-es McKinsey Global jelentés szerint az automatizálás miatt 73 millió állás szűnhet meg az USA-ban 2030-ra. Ezek elsősorban adminisztratív és irodai munkák, de megszenvedik a változásokat a fizikai munkások is, főleg az építő- és az élelmiszer-feldolgozó iparban.

Lesznek pozitív változások is: a kb. 20 millió feleslegessé vált dolgozó könnyen találhat új foglalkozást. A Gartner szerint 2020-ra a mesterséges intelligencia (AI) elterjedése további 2,3 millió állást fog létrehozni.

Lássunk néhány példát a látóhatáron levő új pozíciókra

Képzeljük el, hogy robotkutyánkat elüti egy önvezető autó. Súlyos a baleset, a kutya öntudatlan, és kilógnak az ízületei. Jön a robotmentő. A robotmentősök felmérik a helyzetet, és ellátják a sérültet. Sztetoszkóp és sebtapasz helyett feszültségmérőt és ragasztópisztolyt használnak, megszüntetik a meghibásodott áramkörök okozta végtagrángásokat.

A virtuális valóság egyre rohamosabban terjed, és játéktérként valós utcaképeket használ. Egyre nagyobb a kereslet a VR spotterek iránt, akik az utcákat, parkokat, erdőket járják, hogy minél izgalmasabb háttereket vegyenek fel a videójátékokhoz, mobilappokhoz és egyéb VR-alapú alkalmazásokhoz.

A következő 10-20 év alatt a drónok érdekes újdonságból mindennapjaink állandó résztvevőivé válnak. Nagy számban kell őket beszerezni, üzemeltetni és karbantartani úgy, hogy eleget teszünk a hatályos jogszabályi követelményeknek. Ezt a munkát fogják irányítani a drónflottamenedzserek.

Hasonlóan fontos feladat a drónok légi forgalomban történő biztonságos részvételének menedzselése. A magán légi irányítóknak a saját légi irányító berendezések biztonságos kezelése mellett képeseknek kell lenniük a különböző központi és helyi hatóságokkal és szervekkel való tárgyalásra és együttműködésre.

A betegek vizsgálat, kezelés vagy műtét utáni segítését orvosi mentorok fogják végezni. Ellenőrzik, hogy követik-e a (robot)orvosok utasításait, szedik-e a gyógyszereket, és segítenek nekik azoknak a negatív tényezőknek a kiiktatásában, melyek akadályozzák gyógyulásukat, illetve egészségük megőrzését. Egyesíteniük kell magukban a diétás szakember, az orvos, a gyógytornász és a barát főbb jellemzőit.

Magyarországi kitekintés

A világtrendek Magyarországon is érvényesek lesznek, mivel a nyitott magyar gazdaságban számos olyan globális multi van jelen, akik a már most intenzíven robotizált és az önvezetőautó-fejlesztések révén az AI-ban is erősen érintett autógyártásban, az elektronikai iparban, vagy az IT/Telekom területén működnek.

Nem feledkezhetünk meg az olyan magyar tulajdonú IT-cégekről, melyek globális vezető pozíciót foglalnak el pl. az adatbiztonság, az adatmenedzsment vagy a mobil/videójáték-fejlesztés területén.

További írások:

Új álláskeresési trend

Új álláskeresési trend

Új álláskeresési trendekről szól ez az írás. Tudja meg, hogyan érdemes állást keresni, ha olyan munkát szeretne, ami megfelel az őszinte érdeklődésének és anyagi igényeinek.