A jövő állásai

Jövő állásai

Egy 2017-es McKinsey Global jelentés szerint az automatizálás miatt 73 millió állás szűnhet meg az USA-ban 2030-ra. Ezek elsősorban adminisztratív és irodai munkák, de megszenvedik a változásokat a fizikai munkások is, főleg az építő- és az élelmiszer-feldolgozó iparban.

Lesznek pozitív változások is: a kb. 20 millió feleslegessé vált dolgozó könnyen találhat új foglalkozást. A Gartner szerint 2020-ra a mesterséges intelligencia (AI) elterjedése további 2,3 millió állást fog létrehozni.

Lássunk néhány példát a látóhatáron levő új pozíciókra

Képzeljük el, hogy robotkutyánkat elüti egy önvezető autó. Súlyos a baleset, a kutya öntudatlan, és kilógnak az ízületei. Jön a robotmentő. A robotmentősök felmérik a helyzetet, és ellátják a sérültet. Sztetoszkóp és sebtapasz helyett feszültségmérőt és ragasztópisztolyt használnak, megszüntetik a meghibásodott áramkörök okozta végtagrángásokat.

A virtuális valóság egyre rohamosabban terjed, és játéktérként valós utcaképeket használ. Egyre nagyobb a kereslet a VR spotterek iránt, akik az utcákat, parkokat, erdőket járják, hogy minél izgalmasabb háttereket vegyenek fel a videójátékokhoz, mobilappokhoz és egyéb VR-alapú alkalmazásokhoz.

A következő 10-20 év alatt a drónok érdekes újdonságból mindennapjaink állandó résztvevőivé válnak. Nagy számban kell őket beszerezni, üzemeltetni és karbantartani úgy, hogy eleget teszünk a hatályos jogszabályi követelményeknek. Ezt a munkát fogják irányítani a drónflottamenedzserek.

Hasonlóan fontos feladat a drónok légi forgalomban történő biztonságos részvételének menedzselése. A magán légi irányítóknak a saját légi irányító berendezések biztonságos kezelése mellett képeseknek kell lenniük a különböző központi és helyi hatóságokkal és szervekkel való tárgyalásra és együttműködésre.

A betegek vizsgálat, kezelés vagy műtét utáni segítését orvosi mentorok fogják végezni. Ellenőrzik, hogy követik-e a (robot)orvosok utasításait, szedik-e a gyógyszereket, és segítenek nekik azoknak a negatív tényezőknek a kiiktatásában, melyek akadályozzák gyógyulásukat, illetve egészségük megőrzését. Egyesíteniük kell magukban a diétás szakember, az orvos, a gyógytornász és a barát főbb jellemzőit.

Magyarországi kitekintés

A világtrendek Magyarországon is érvényesek lesznek, mivel a nyitott magyar gazdaságban számos olyan globális multi van jelen, akik a már most intenzíven robotizált és az önvezetőautó-fejlesztések révén az AI-ban is erősen érintett autógyártásban, az elektronikai iparban, vagy az IT/Telekom területén működnek.

Nem feledkezhetünk meg az olyan magyar tulajdonú IT-cégekről, melyek globális vezető pozíciót foglalnak el pl. az adatbiztonság, az adatmenedzsment vagy a mobil/videójáték-fejlesztés területén.

További írások:

mlm-karrier

MLM karrier

A multilevel marketing vagy más néven MLM, egy a választható szakmai életutak közül. Ön hogyan van ezzel a típusú karrierúttal? Ismeri a lehetőségeket, volt már tapasztalata benne? Esetleg tervezi, hogy kipróbálja?
Kreatív-karrier

Kreatív foglalkozások

A cikkben áttekintünk néhány lehetséges példát kreatív karrierútra. Ha érdeklik a kimondottan kreatív foglalkozások, akkor önnek szól ez az írás!
Ezoterikus foglalkozások

Ezoterikus foglalkozások

Vonzza az ezotéria vagy az alternatív gyógyászat? Szeretné tudni, hogy ezzel vajon hogyan lehet pénzt is keresni? Összegyűjtöttük a 20 legismertebb ezoterikus foglalkozást.
Automatizáció-hatása-a-munkaerőpiacra

Automatizáció hatása a munkaerőpiacra

A MGI kutatása szerint az automatizálás komoly hatással lesz a munkaerőpiacra. Egyes iparágakban jelentősen csökkenhet majd a munkahelyek száma, míg új munkahelyek jönnek létre. Tudja meg melyek a kialakuló szakmák!
Karriermúzsa-első2018

Portfóliókarrier

Portfólió- vagy párhuzamos karriernek nevezzük, amikor többféle részmunkaidős munkát végzünk párhuzamosan, vagy több rövid ideig tartó megbízásunk van egymás után. Tudjon meg többet erről a modern karriermodellről.
Fizetésemelés kérése

Fizetésemelés kérése

Fizetésemelést kérni a legtöbb embernek frusztráló érzés. Ha ez önnek is gondot okoz, akkor a cikkből megtudhatja hogyan készüljön fel és időzítse jól a megbeszélést, nem utolsó sorban miként tárgyaljon profin.
Újrakezdés

Újrakezdés

Nézzünk szembe a tényekkel: az élet teremthet váratlan helyzeteket, amikor hosszabb ideig munka nélkül maradunk. A cikk arról szól, hogyan készüljünk fel arra, hogy ismét munkába állunk.
Sikeres álláskeresés kulcsa

Álláskeresés

A cikk arról szól, hogyan találja meg azt az állást, ami célt, értelmet és nagy megelégedettséget ad majd önnek.
Életpálya újratervezése

Életpálya újratervezése

Életkortól függetlenül belekezdhetünk új dolgokba, és akár elindíthatunk egy új karrierívet. Ha valaki ma jobban teljesít nálunk, az csak annyit jelent, hogy hamarabb kezdett el az adott témával foglalkozni.